”Karttricket”– så lurade tjuvarna söderborna

Polisen har beskrivningar, signalement och foton på tjuvarna som stal. Men ingen identitet
Polisen har beskrivningar, signalement och foton på tjuvarna som stal. Men ingen identitet
Genom att överrumpla kafé- och restauranggäster stal tjuvar till sig mobiler och plånböcker.

Under måndagen slog tjuvar till på två olika platser på Södermalm med det så kallade karttricket, som går ut på att lägga en karta över ett bord med värdesaker samtidigt som man frågar efter vägbeskrivning.

– Det går blixtsnabbt, man hinner inte tänka och blir överrumplad, säger Johan Säfström, stationsbefäl för polisen vid Södermalm.

Offren är enligt polisen uttittade personer på restauranger och kaféer som har telefoner och plånböcker synligt placerade på bordet framför. Tricket går ut på att tjuvarna lägger en karta över bordet– och värdesakerna– samtidigt som de frågar efter vägen. Under tiden som personerna runt bordet svarar på frågan knycker tjuven plånboken eller mobiltelefonen som ligger under kartan. Karttricket är inget nytt trick, enligt Victor Adolphson, polisinspektör för Trygghetsgruppen på Södermalm går det i vågor.

– Förr var de frekventa, men nu är det mer sällan, kommer med jämna mellanrum.

Polisens Trygghetsgrupp har under dagen ökat sin närvaro i områden runt Ringvägen, Medborgarplatsen och Mariatorget. I nuläget är ingen av de misstänkta tjuvarna identifierade, men enligt polisen finns det både beskrivningar och fotografier.

– Vi har spanat aktivt men tyvärr inte fått tag på någon. Men träffar man en person som liknar någon på bilden så finns det goda möjligheter, säger Adolphson.