ANNONS

Kass sommar – då shoppar Väsbybor

Sommaren 2015 har inte varit något att hurra för.

Men handel och service har dragit fördel av det dåliga vädret.

– Det kanske är en ­liten tröst att komma och fixa håret, säger Martina ­Major, frisör.
ANNONS

­I sommar har vädrets makter och Mammon samverkat. Regntunga kalla dagar verkar ha lockat fler Väsbybor till shoppingen i Väsby centrum. I juni var antalet besökare 8 procent fler än året innan och i juli var de 4 procent fler än i juli 2014. Omkring en halv miljon besök har räknats vid entréerna till inomhuscentrumet i juli.

– Folk handlar mer både när det är dåligt väder och när det är väldigt varmt en längre period, säger Ann-Sofi Svennberg, centrumchef i Väsby centrum.

För även försäljningen har ökat. Enligt de senaste siffrorna ökade försäljningen i Väsby centrum i juni med 5 procent. I riket ökade detaljhandeln med 5,6 procent i juni, enligt Handelns utredningsinstitut. Den största ökningen står sällanköpsvaror, som kläder, skor och service för.

– Vi är väldigt nöjda med sommaren, säger Ann-Sofi Svennberg.

Enligt henne har servicebranschen gått speciellt bra – skomakare, tobakshandlare och frisörer. Det stämmer också överens med utvecklingen i riket som pekar ut servicebranschen till en av sommarens vinnare.

Väsbybon Linda Nord blir insvept i plastkappa och grundligt schamponerad av frisören Martina Major. Enligt henne har det varit fullt upp i sommar.

– Det brukar vara ganska dött här under semestern men nu kommer kunderna. Det kanske är en liten tröst att komma och fixa håret när vädret är dåligt, säger hon.

En annan effekt av det dåliga vädret är att besökarna stannat längre i centrum, menar Ann-Sofie Svennberg.

– När man ändå inte har något väder att gå ut i stannar man och tar en fika och gör något annat av besöket än att bara springa in och köpa en bikini, säger hon.

ANNONS

Jonas Arnberg, chefsekonom på Svensk handel, bekräftar att det går bra för köpcentrumen.

– Den typen av sommar vi har nu är mycket bättre för handeln. Byggvaruhandlarna är en vinnare. En annan är köpcentrumen tack vare det faktum att det är tak över huvudet. De erbjuder en bra miljö en sådan här sommar, säger han.

Väsbybon Linda Nordh blir klippt av Martina Major, frisör och salongschef. Till henne har folk kommit i sommar för att få solblekta slingor när den riktiga solen lyst med sin frånvaro.

Har du handlat mer i sommar?

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Upplands Väsby direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.