Kassör stal 409 000 från grannföreningar

En före detta kassör har dömts för att ha fört över knappt 409 000 kronor från två grannföreningars konton.

– Man blev besviken. Det var en person som man hade uppfattat som pålitlig, säger den nuvarande ordföranden.

Det var under våren 2011 som styrelsen för en samfällighetsförening och samma grannskaps tomtägareförening märkte att det var något som inte stämde med föreningarnas ekonomi.

– Räkningar var inte betalda och det hade försvunnit hundratusentals kronor till kassörens konto, säger den nuvarande ordföranden för föreningen.

Det kom som en chock för medlemmarna.

– Det var en person som hade allas förtroende, ingen hade någon anledning att misstänka eller misstro honom. En del trodde att det måste vara någon annan som tagit pengarna, säger ordföranden.

Den övriga styrelsen fick avgå.

– Styrelsen fick mycket kritik för att de inte hade varit observanta nog.

Kassören försökte med alla medel undvika polisen och den senare rättsprocessen.

Han uteblev på tre förhör och svarade inte i telefon. Mannen hade flyttat från Värmdö och två adresser på andra orter blev aktuella. Den ena var en postadress dit han fick sin post. Detta visade sig vara ett företag som hyr ut postboxar och skyddar identiteten på dem som hyr. När polisen åkte till den andra adressen upptäckte de en övervakningskamera monterad vid ett fönster.

Mannen anhölls i sin frånvaro i juni förra året och ett par dagar senare, över två år efter det att mannen blev misstänkt, åkte polisen hem till mannen för att gripa honom. Ingen verkade vara hemma, men polisen kallade dit en låssmed som fick upp dörren. Mannen hittades i sin säng. Han greps och förhördes, innan han släpptes följande dag.

Mannen åtalades kort därefter och blev kallad till rättegång. Men han uteblev på två rättegångar och kom inte på den sista heller. Då beslutade tingsrätten att döma honom för bedrägeriet ändå, mot hans nekande. Straffet blev villkorlig dom. Dessutom ska han betala tillbaka knappt 409 000 kronor till föreningarna.

Att processen har tagit så lång tid har varit negativt för föreningarna.

– Vi har fått gå ut och begära extra årsavgifter från våra medlemmar, säger ordföranden.

Vissa av överföringarna gjordes för över fem år sedan.

– Det är preskriberat nu, de pengarna får vi aldrig tillbaka.

Nu har kontrollen på föreningarnas ekonomi förbättrats.

– Man kan tycka att en sådan här liten förening inte behöver ha så mycket kontroll. Men det är tryggast. Nu har vi två personer som måste godkänna en betalning.

Det var en person som hade allas förtroende.Föreningarnas ordförande