Min lokala hjälte

Kastade pil i huvudet på t-baneresenär

Det var den 24 april förra året som en 24-årig man från Farsta stod i rulltrappan upp från tunnelbanan vid Gullmarsplan och talade med en annan man som visade upp sina dartpilar för honom. Farstabon tog då en av pilarna och kastade i väg den uppåt.

Pilen, cirka sju centimeter lång och med en 38 millimeter lång spets, träffade en man i huvudet fram­ifrån strax ovanför örat. Den träffade har berättat att pilspetsen gick hela vägen in i huvudet, att det gjorde ont och att han kände av skadan under en veckas tid.

Enligt tingsrättens bedömning var det dock bara en tillfällighet att pilkastningen inte ledde till en mer allvarlig kroppsskada.

Farstabon menade att han hade kastat bort pilen eftersom den var farlig och att han inte hade gjort det med särskilt mycket kraft. Enligt domen visade dock övervakningsfilmen från händelsen något annat.

Där framgår det tydligt att det var mycket folk i tunnelbanan vid tillfället och tingsrätten anser att det är uteslutet att mannen inte skulle ha insett att det fanns en stor risk för att pilen skulle träffa någon. Farstabon gav sig dessutom av från tunnel­banan trots att han visste att pilen hade träffat mannen.

Sammantaget anser tingsrätten att 24-åringen begick handlingen med ett så kallat likgiltighetsuppsåt. Mannen dömdes för misshandel till ­villkorlig dom med samhällstjänst. Han ska även betala 5 000 kronor i skadestånd till den skadade mannen.

Den träffade har berättat att pilspetsen gick hela vägen in i huvudet.