Kastade sten och flaskor på polisen

Timmen innan fotbollsmatchen på Råsunda utbröt kravaller utanför arenan. Poliser har beskrivit våldsamheterna som det värsta de varit med om i tjänsten.

Det var innan Europa league-matchen mellan AIK och polska Lech Poznan i augusti förra året som en grupp personer försökte ta sig till Råsunda stadions södra läktare där de tillresta fansen höll till.

Polisen tvingades ställa sig i vägen för att hindra bråk och stök. Men man hade missbedömt behovet av personal i samband med matchen och var kraftigt underbemannade.

På filmer som använts som bevismaterial under rättegången ser man hur gärningsmännen kastar stenar, cyklar, vägskyltar och flaskor på polisen och sparkar och slår på polisbussar.

Flera av poliserna som vittnade under rättegången berättade att det var det värsta de varit med om under sitt yrkesverksamma liv.

En av de ridande poliserna berättade att hon har arbetat som polis sedan 1991 och den aktuella händelsen var värre än något annat hon varit med om.

Skälet härtill var att de var underbemannade, att händelsen varade under lång tid och att det förekom grovt våld.

”Det var en hög stressnivå för alla inblandade poliser”, uppgav hon.

– När man har facit så kan man säga så. En bedömning är ju en bedömning och den kan vara rätt eller fel, säger Lars Byström, press-talesman på Stockholmspolisen.

Nu har 17 personer dömts för våldsamt upplopp, samt en rad andra brott som våld mot tjänsteman och skadegörelse.

Straffen varierar från villkorlig dom till 4 månaders fängelse.

Tidigare har det varit svårt att binda gärningsmän till den här typen av händelser, men polisen har jobbat intensivt med identifiering på senare år och det var också det som ledde till fällande dom den här gången.

– Det är en sak som vi har blivit bättre på. Vi tar ut särskild personal som bara har till uppgift att filma olika händelseförlopp, säger Lars Byström.

Han menar också att arrangörerna, fotbollsklubbarna i det här fallet, har blivit bättre på att dokumentera händelser inne på arenorna.

Hur situationen har utvecklats sedan invigningen av Friends arena tidigare år är för tidigt att säga, men Lars Byström hoppas att det ska bli mindre stök kring fotbollsmatcher framöver.

– Både vi och klubbarna jobbar väldigt intensivt med att se till så att det blir trevliga tillställningar. Det är ett arbete som på sikt kommer att bära frukt, det är jag helt övertygad om.

De våldsamma kravallerna i samband med fotbollsmatchen AIK och polska Lech Poznan i augusti förra året fick till följd att 17 personer dömdes, det hårdaste straffet blev fängelse i fyra månader.

Det var en hög stressnivå för alla inblandade poliser.Vittnande polis

Fakta

Kan ge fyra års fängelse

Brottet våldsamt upplopp innebär att en folksamling brukar förenat våld mot en myndighet eller förhindrar myndighetens arbete och inte skingrar sig på befallning.

Det krävs inte att man aktivt brukar våld, det räcker med att delta i en folksamling och till exempel skrika eller med kroppsspråket stödja folksamlingen.

Straffskalan går från böter till fängelse i upp till fyra år.

Källa: sveriges rikes lag