ANNONS

Fel på kortet – då kastades Anton, 9, av bussen

Anton avslängd av arrivabuss
Anton Foss tillsammans med sin mamma Hanna Foss
Anton skulle ta bussen hem från skolan men terminskortet trasslade. Busschaufförren tvingade då Anton att kliva av - trots att kompisen ville betala.
– Jag var väldigt ledsen och det var kallt. Jag visste inte att en busschaufför kunde göra så, säger Anton. 


ANNONS

De var flera 9-åringar skulle ta bussen hem från British International School of Stockholm, som ligger vid Danderyds gymnasium, en eftermiddag i november. Anton Foss, står vid hållplatsen igen och berättar.

– Då gick jag på bussen här. Mamma hade köpt ett kort till mig som skulle funka hela terminen. Så blippade jag och det funkade inte. Då sa han att jag fick gå av. Jag bara ”Skämtar du?” och han bara ”Nää jag skämtar inte”.

Ensamt och kallt

Anton berättar att när en kompis ville betala för hans resa sa föraren att det inte var kompisens problem. Kompisen fick inte heller kliva av och göra Anton sällskap. Sedan körde bussen och Anton satt ensam kvar på hållplatsen.

– Jag var väldigt ledsen och det var kallt. Jag visste inte att en busschaufför kunde göra så.

Anton avslängd av arrivabuss

Anton, 9 år, lämnades på busshållplatsen vid Danderyds gymnasium i mörkret.

”Hur har man hjärta”

Som tur var hade Anton mobil. Han ringde sin mamma som kunde ordna så att Anton blev hämtad med bil av en kompis mormor.

– Jag förstår inte hur man kan ha hjärta att lämna en 9-åring i ensam i mörkret. Det är en 9-åring som ska hem och inte en 18-åring som försöker planka, säger mamman, Hanna Foss.

ANNONS

Släppte av barn på vägen

Hon anmälde händelsen till SL:s kundtjänst.

–  Framförallt vill jag inte att andra barn råkar ut för samma sak.

Veckan efter fick hon anledning att ringa om samma chaufför igen. Återigen skulle Anton och flera andra barn hem från skolan. Då ska föraren ha kört förbi en station där flera barn skulle av, för att sedan stanna och låta barnen gå tillbaka längs vägen.

– Det är en ytterst olämplig busschaufför. Men jag har inte fått någon återkoppling, säger hon.

Ska följa barnkonventionen

Till Mitt i säger SL:s pressavdelning att förarna måste följa barnkonventionen, men hänvisar i det aktuella fallet till trafikentreprenören Arriva, som ansvarar för chaufförerna.

Arriva meddelar att föraren nu ska få utbildning i vilka regler som gäller för minderåriga.

– Då föraren inte har några tidigare klagomål på sig kommer vi nu att låta en person från personalavdelningen att åka med honom på vissa turer. Syftet är att hands on visa och utbilda föraren hur hen ska agera.

Ska inte föraren ha fått den utbildningen tidigare?

– Jo absolut, det får dom också. Det ingår i serviceutbildningen. Att släppa av passagerarna utanför hållplatsen är inte enligt reglerna. När det gäller minderåriga så ska man utifrån situation bedöma om man ska kräva betalning eller inte och det beror bland annat på tiden på dygnet. Men hellre fria än fälla. Jag kan inte svara i chaufförens ställe varför inte han följde reglerna.

Fakta

Det här gäller om minderåriga saknar biljett på SL-bussar

Alla resenärer är skyldiga att betala för sig i kollektivtrafiken. Det finns dock vissa undantag för barn under 18 år i särskilt utsatt situation.

Detta betyder att ett barn inte ska lämnas kvar på hållplatsen om de saknar giltig biljett och är i en särskilt utsatt situation.

Särskilt utsatt situation kan exempelvis vara:

 

• Att det är sent på kvällen.

• Barnet ej kan kontakta sin målsman ( mobiltelefonen har laddat ur).

• Om barnet blir strandsatt om hen ej får följa med (det går få turer och/eller hållplatsen ligger ödsligt till.)

• Barnet riskerar att hamna i en otrygg/potentiellt farlig situation om hen ej får följa med.

• Barnet saknar möjlighet att lösa biljett.

 

Generellt gäller detta endast när barnet är på väg hem. Barn har inte rätt att åka hemifrån till diverse aktiviteter eller skola utan giltig biljett.

Tolkningsutrymmet är relativt stort kring vad som kan räknas som utsatt situation. Barnet ska dock vara helt utan möjlighet att köpa en biljett.

 

Källa: SL, Trafikförvaltningen, Stockholms läns landsting
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Danderyd direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.