ANNONS

Här kastar han ner tiggande mannen på spåret

Övervakningsbilder visar hur mannen faller handlöst ned på spåret.
Övervakningsbilder visar hur mannen faller handlöst ned på spåret.
Med mindre än en minut kvar till att nästa tåg blev den tiggande mannen nedkastad på tunnelbanespåret vid Rådmansgatan.
Nu åtalas den misstänkte 35-åringen för försök till mord.
ANNONS

En övervakningsfilm visar hur 35-åringen tar tag i den tiggande mannen, drar honom till kanten av perrongen och kastar ned honom på spåret. Det dröjer några sekunder innan mannen blir uppdragen av ett vittne. Då är det mindre än en minut innan nästa tunnelbanetåg ska anlända till perrongen.

Misstänks för mordförsök

Händelsen inträffade vid 19.30-tiden den 17 januari i år och nu har den misstänkte 35-åringen åtalats, misstänkt för mordförsök alternativt grov misshandel.

Enligt tingsrätten har 35-åringen visat särskild råhet och hänsynslöshet och utsatt den tiggande mannen för uppenbar livsfara. På bilderna från övervakningskameran syns hur han rycker tag i mannens jacka innan han slänger ned honom på spåret med full kraft. Efteråt springer han ifrån platsen.

”Har mått väldigt dåligt”

Den tiggande mannen berättar i förhör att han befann sig på tunnelbanan för att be om pengar från andra resenärer. Han använde sig av sin vanliga fras – ”ursäkta, är det någon som har en krona över?” – när gärningsmannen plötsligt blev aggressiv och hotade honom. Attacken skedde några minuter senare, på perrongen på Rådmansgatans tunnelbanestation.

Efter fallet fick han flera skrapsår och smärta i haka, bröst och händer. I förhören säger han att han var livrädd att ett nytt tåg skulle komma.

Enligt mannens målsägandebiträde Niklas Dahlbeck kommer mannen att begära skadestånd.

ANNONS

– Händelsen här har påverkat honom väldigt mycket och han har mått väldigt dåligt. Vi tittar på vilka belopp det kan röra sig om, säger Niklas Dahlbeck.

Rättegången i Stockholms tingsrätt inleds 18 april.

Den misstänkte gärningsmannen har tidigare dömts för flera andra brott, bland annat snatteri, narkotikabrott och brott mot knivlagen. Han har också behandlats för en allvarlig psykisk störning. Han nekar till brott och har vägrat att svara på några frågor i förhör.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.