Katarina är 20:e viktigaste chefen

Sollentunas kommundirektör är en av den svenska välfärdens 100 viktigaste chefer.

– Det är jätteroligt, säger Katarina Kämpe.

Sollentunas kommundirektör är en av den svenska välfärdens viktigaste chefer. Utmärkelsen kommer från tidningen Dagens Samhälle som granskat över 500 kvinnliga toppchefer – och placerat Katarina Kämpe på en hedrande 20:e plats.

– Det är mycket roligt. Det är bra att man visar att det finns många kvinnor som har tunga chefsposter och ansvar för stora personalgrupper och väldigt mycket pengar, säger Katarina Kämpe och ringar därmed in syftet med Dagens Samhälles kartläggning.

När tidningen jämför välfärdsrankingen med Veckans Affärers lista över näringslivets 125 mäktigaste kvinnor träder ett mönster fram. Cheferna inom välfärdssektorn utför ett svårare jobb, med ansvar över mer personal och mer pengar, till sämre löner än sina kollegor i näringslivet.

– Det kan vara en utmaning att rekrytera kompetenta chefer till offentlig sektor, men det finns också stora fördelar med att jobba offentligt. Är man intresserad av samhällsfrågor är det fantastiskt, man får arbeta med allt från vård, skola och omsorg till stadsbyggnads- och miljöfrågor, säger katarina Kämpe.

På frågan om kommunernas löner är tillräckligt konkurrenskraftiga svarar hon:

– Det återstår att se. Konkurrensen om arbetskraften ökar hela tiden, och det är viktigt att offentlig sektor är attraktiv.

– Sedan finns det många andra fördelar med att jobba offentligt. Möjligheterna till fortbildning, friskvård och semester är ofta bra, säger Karolina Kämpe.

Fakta

Välfärdens 5 viktigaste chefer

1. Irene Svenonius, 45, stadsdirektör, Stockholms stad

2. Ann.Sofi Lodin, 50, regiondirektör Västra Götalandsregionen

3. Carola Lemne, 54, vd Praktikertjänst

4. Agneta Jansmyr, 56, landstingsdirektör Jönköpings läns landsting

5. Ingrid BengtssonRijavec, 48, hälso- och sjukvårdsdirektör Region Skåne

Källa: Dagens Samhälle