Katitzi kommer till Vällingby

Katitzi, kulturhuset stadsteatern Vällingby
Katitzi har premiär på Kulturhuset stadsteatern i Vällingby den 8 mars.
Den 8 mars, på internationella kvinnodagen, är det premiär för Katitzi på Kultuthuset stadsteatern Vällingby – en föreställning för både barn och vuxna.
– Man kommer hit med det man har och ser olika saker beroende på vilka förutsättningar man har, säger regissören Mia Winge.

”Jag heter Katarina Taikon. Jag är rom. Jag är människa. Jag är människorättskämpe. Jag slåss för romernas rättigheter. Jag är debattör. Jag är författare. Jag är mamma. Jag är syster. Jag är dotter.

Jag heter Katarina Taikon. Kati. Katitzi.”

Så presenterar sig Katarina Taikon i föreställningen Katitzi som den 8 mars har premiär på Kulturhuset stadsteatern Vällingby. Och det är med Katarina Taikons berättelse som en röd tråd genom föreställningen vi får följa Katitzi genom föreställningen.

”Exakt samma fördomar i dag”

För regissören Mia Winge har det varit viktigt att lyfta fram den människorättskämpe Katarina Taikon var. Och hur de frågor som var stora när Taikon skrev böckerna om Katitzi fortfarande är relevanta.

– Situationen är mer akut i dag än när originalversionen av pjäsen hade premiär 2010. Människors syn på romer – man vill till exempel förbjuda tiggeri – det är exakt samma fördomar i dag, säger Winge.

Handlar om utanförskap

Pjäsen är en nybearbetning av originaltexten, där Winge tillsammans med Emma Broström, bland annat har lyft in Katarina Taikon i föreställningen.

– Katarina Taikon valde aktivt att flytta fokus till barnen för att de förstår verkligheten på ett annat sätt. I vår bearbetning av pjäsen har vi valt att lyfta in Katarina för att också få ett vuxenperspektiv, säger Winge.

Det handlar om utanförskap. Om rasism och rädsla för det som är annorlunda. Om romer. Om kampen för att bli accepterad för den man är. Om vikten av att få vara annorlunda.

– Katitzi handlar ju också om att inte släppas in, om att bli mobbad på skolgården för att man ser annorlunda ut, säger Meliz Karlge som spelar Katarina Taikon.

Hoppas barn kan identifiera sig med Katitzi

Och just utanförskapet och viljan att bli accepterad för den man är är någonting ensemblen hoppas ska öppna både för igenkänning och samtal.

– Även om man skulle plocka bort hela faktumet att Katitzi är rom…hon hade fortfarande haft det tufft, och på så sätt är pjäsen allmängiltig på många olika plan. Publiken kan ta med sig det de själva behöver härifrån, säger Meliz Karlge.

– Barn och unga mår sämre än någonsin i Sverige i dag. Som utsatt barn kan man förhoppningsvis identifiera sig med Katitzi och hennes resa, säger Mia Winge.

Öppnar för samtal

Föreställningen är för både barn, från åtta år, och vuxna. Barn ska ha en vuxen i sällskap.

– De vuxna ser en sak, och barnet ser andra saker – sedan kan man mötas och prata om det, säger Mia Winge.