Kattägare i Bagis hjälper varandra under semestern

Cecilia Dragskog med katten Jonathan.Kattvakt grupp på facebook.
Cecilia Drakskog är en av tre administratörer för Facebookgruppen "Kattvakter i Bagis".
Sommar och semestertider – men ingen familj nära som kan ta hand om katterna? I Facebookgruppen "Kattvakter i Bagis" hjälper kattägare varandra att passa missarna.

”Hej! Vi är två systrar som undrar om någon har möjlighet att passa oss den 12–24 juli i sommar? Vi är snälla, rumsrena och mysiga innekatter.” Så kan ett inlägg i Facebookgruppen ”Kattvakter i Bagis” se ut. Här söker kattägare efter någon som kan passa katterna när ägarna är bortresta.

– Den grundar sig i att många i Stockholm inte bor nära släkt och vänner. Min egen mamma bort 1,5 timme härifrån, det skulle vara orimligt för henne att åka hit och mata mina katter, säger Cecilia Drakskog, som är en av tre administratörer för gruppen tillsammans med Elin Dunås och Emily Bergström.

Gruppen startades 2014 av Anna Weigelt.

Cecilia Dragskog med katten Jonathan.Kattvakt grupp på facebook.

Cecilia Drakskog med senaste tillskottet i familjen, Jonatan, fyra månader. Foto: Pekka Päkkö

”Man träffar människor man aldrig träffat annars”

Medlemmarna i gruppen har egentligen bara två saker gemensamt – att de bor i Bagarmossen och att de har katter.

– Det är alltifrån ensamstående mammor till par utan barn och även några som är lite äldre. Man träffar människor som man aldrig hade träffat annars.

Cecilia Dragskog med katten Jonathan.Kattvakt grupp på facebook.

I dag har gruppen drygt 300 medlemmar, något som är ganska lagom, tycker Cecilia Drakskog. Gruppens administratörer vill hålla det nära, så att det inte blir för jobbigt att ta sig till katterna för den som vaktar. Det gör också att administratörerna får lättare att hålla koll på de som är med i gruppen.

– Lite större kan den nog bli, men vi vill att den ska vara lokal och så många kattägare kan det inte finnas här. Då vill vi snarare uppmuntra att starta fler grupper i andra närområden.

Bygger på att ge och ta – förbjudet att ta betalt

I gruppen rekommenderar administratörerna att man träffar den tänkta kattvakten, så att allt känns bra. Det är inte bara familjens ögonstenar som ska lämnas i någon annans vård, oftast får kattvakten passa katterna i ägarens hem, så att lämna nycklar och släppa in någon i sitt hem ingår också.

– Det var lite läskigt första gången, men det släppte snabbt. Det bygger på tillit, säger Cecilia Drakskog.

Cecilia Dragskog med katten Jonathan.Kattvakt grupp på facebook.

Gruppen drivs helt ideellt och det är inte tillåtet att ta betalt för att passa några katter.

– Tanken är att ge och ta. Det ska bygga på ett genuint intresse. Om jag hjälper dig kanske du kan passa min katt någon annan gång. Men om man köper en liten present som tack, det har vi sagt är okej.

Spännande att vara kattvakt

Själv har Cecilia Drakskog tre katter, Jonatan, Aragorn och Fafnir. Hon har både haft och varit kattvakt flera gånger.

– Att vara kattvakt är jättespännande! Man får lära känna andra katter och se hur deras ägare löst det med mat och leksaker. Det är lite konstigt att vara i någon annans hem när de inte är hemma, men om man passar någons katt får man nog lov att sitta en stund i soffan.