ANNONS

Katten Harry kom hem igen – via Facebook

Katthonan Harry var borta i nära två månader innan hon till slut hittade hem – via Facebook.

Harrys irrfärd gick från Vasastan via Täby till Vallentuna och tillbaka igen.
ANNONS

Kanske var det ett öppet fönster och en klättervänlig byggställning utanför som lockade den då åtta månader gamla kattungen Harry att bege sig ut från sitt hem i Vasastan.

Det är en teori som Harrys ägare Sebastian Hällberg har. Hur det än var förblev Harry borta i nästan två månader innan Vallentunakonstnären Anita Prag och hennes dotter Sussie Palm hittade Harrys hem via Facebook.

– Det är en riktig solskenshistoria, säger Anita Prag som tog hand om den hemlösa katten några sommarveckor.

Harry försvann i början av juni. Men vad hon hade för sig fram till mitten av juli då hon hittades mager och eländig på Hägernäsbadet i Täby vet ingen.

– Hon skrek och skrek och följde efter oss. Hon var mager och tovig och det var varmt ute. Vi kunde inte bara lämna henne där, säger Sussie Palm.

Men Sussie är allergisk och kunde därför inte ta hem kattungen. Inte heller polisen ville ta emot och katthemmet Solgläntan som hon kontaktade var fullt.

– Jag fick ringa min mamma, säger Sussie Palm.

Alltså fick lilla Harry bo hos Anita Prag i Vallentuna. Hur de skulle hitta kattens hem var dock en gåta eftersom hon saknade både chipmärkning och örontatuering.

Några direkta råd fick de inte vare sig från polisen eller djursjukhuset som de hade kontakt med. Det var först när Sussie började titta runt på Facebook som det tog fart.

ANNONS

– Det retar mig att varken polisen eller djursjukhuset tipsade om Facebook. Det hade besparat ägaren Sebastian och hans fru mycket oro, säger hon.

Bara på ett par dagar fick de kontakt med en person som påstod sig äga katten och kunde bevisa det med foton.

– Sebastian kom hit direkt och det blev en väldigt fin återförening, säger Anita Prag.

Djurkliniken Evidensia i Täby tar emot någon eller några hittekatter i månaden. De flesta är inte chipmärkta men kliniken har en lista på omhändertagna katter.

Fortsättningsvis kommer de att tipsa om Facebook för att koppla ihop bortsprungna katter med ägare, enligt receptionisten Anna Blom.

Fakta

Så gör du om du hittat en katt

Borttappade djur faller under hittegodslagen och ska anmälas hos polisen. Katthemmet Solgläntan har ett avtal med polisen som lämnar upphittade katter där. Men ofta är det fullt på katthemmet.

Har katten du hittat chipmärkning eller örontatuering kan ett djursjukhus hitta ägaren via ägarregister.

”Bortsprungna och upphittade katter – Stockholm” är en av flera grupper på Facebook där man kan lägga upp bilder på hemlösa katter.

Källa: Polisen, Solgläntan, ­djurid.se

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Vallentuna direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.