ANNONS

Katten Kisu liftade ända till Västervik

Kisu bodde på ett katthem i Stockholm innan hon för fyra år sedan kom till Rebecka Määttälä. Efter en utflykt till Västervik är hon nu tillbaka på Kungsholmen.  Andreas Szekely älskar gamla mapackapärer.
Kisu bodde på ett katthem i Stockholm innan hon för fyra år sedan kom till Rebecka Määttälä. Efter en utflykt till Västervik är hon nu tillbaka på Kungsholmen. Andreas Szekely älskar gamla mapackapärer.
Katten Kisu hittades trött och skadad utanför en matbutik i Västervik. Troligen har hon liftat med en lastbil de närmare 30 milen från Kungsholmen.

Via Facebook har hon nu hittat tillbaka till matte Rebecka.
ANNONS

I början på augusti dök en svedd, sårig, halt och hungrig katt upp utanför en mataffär i Västervik.

Hon hade även blivit av med halva örat där hon hade sin märkning, enligt vt.se.

Det visade sig senare vara Kisu som några dagar tidigare hoppat ut från fönstret på bottenvåningen hemma på Ernst Ahlgrens väg på Kungsholmen.

– En folksamling stod runt katt­en för att ge den vatten och fisk som de tiggt av fiskhandlaren, flera av dem var lite chockade och trodde att katten blivit påkörd så som hon såg ut. En av dem ringde oss och vi tog Kisu till katthemmet, säger Ylva Lindgren på djurskyddet i Västervik.

Efter det började detektivarbetet. Katthemmet lade ut en bild på Kisu på Facebookgruppen ”Vi längtar hem”, där upphittade katt­er letar efter sina ägare. Det ingen visste då var att Rebecka Määttälä på Kungsholmen gråtit floder och varit ute varje natt i en hel vecka för att leta efter Kisu.

– Hon är innekatt och har aldrig varit ute så jag förstod att hon inte skulle hitta hem. Jag ringde polisen, id-registret och satte upp lappar i hela området. Efter det sov jag på eftermiddagen och var ute och letade på nätterna i en hel vecka, säger hon.

Hon lade även upp en efterlysning på Blocket.

Och så en dag för två veckor sedan plingade det till i mejlkorgen.

– Det var en tjej från katthemmet som skrev att ”jag tror att jag har hittat din katt”. Vi bytte bilder med varandra och jag förstod att det måste vara Kisu, även om jag inte kunde tro att det var sant att hon tagit sig så långt, säger Rebecka.

ANNONS

Hon hyrde en bil och körde de närmare 30 milen ner till Västervik.

– Det märktes direkt att hon kände igen Rebecka och hennes röst. Inte ett öga var torrt, det är en helt fantastisk historia, säger Ylva Lindgren.

En veterinär gissade att Kisu hade tagit sig in i ett motorutrymme eller hjulhus under en lastbil och sedan fastnat eller inte vågat ta sig ut förrän den stannade i Västervik.

– Hon har blivit gosigare och mer tillgiven sedan hon kom hem, i övrigt är hon sig lik. Jag skänkte hittelönen som jag samlat ihop till katthemmet. De var så fantastiska som tog hand om henne, säger Rebecka och stryker Kisu över den fortfarande lite tufsiga pälsen.

Hon har blivit gosigare och mer tillgiven sedan hon kom hem.Rebecka Määttälä

Fakta

Fler husdjur som varit på rymmen

Katthonan Harry försvann från hemmet i Vasastan i början på juni. Två månader senare hitta­des hon i Täby och fick en bostad hos en kvinna i Vallen­tuna. En efterlysning på Facebook gjorde att hon hittade hem igen.

Den 7 september klev en ensam hund på bussen i Norsborg. Han satte sig ner och åkte snällt med till Hallunda där han omhändertogs av polisen. Via chipet i örat kunde ägaren hittas.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Kungsholmen direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.