Katten lades i en påse

Siv Birgersson är glad över att ha katten Hugin tillbaka, men hon är förskräckt över vad han utsattes för.
Siv Birgersson är glad över att ha katten Hugin tillbaka, men hon är förskräckt över vad han utsattes för.
Siv Birgersson blev orolig när hon märkte att katten Hugin var borta. Men hon kunde inte ana vad han utsatts för.

Djuret hade lagts i en påse och plågats genom att kastas i marken.

– När jag fick höra vad som hade hänt fick jag en chock, säger hon.

Siv Birgersson har flera katter på gården i Bro som vanligtvis går fritt ut när de vill och har mat och husrum när de kommer och vill in igen.

Men när stallkatten Hugin inte synts till på flera dagar började både hon och stallkompisen undra vart den hade tagit vägen.

Några dagar senare såg Siv en lapp uppsatt på anslagstavlan i närbutiken med en bild på en tilltufsad liten röd katt som hade hittats och omhändertagits.

Hon ringde på chans, men insåg att katten måste vara gårdens.

– När jag fick höra vad som hade hänt fick jag en chock. Det är så hemskt, det kan inte vara sant. Man blir ganska upprörd – hur kan man göra så mot en försvarslös liten katt? Hur ska man få barnen att förstå vad de gör? undrar Siv Birgersson.

Det var den 29 september som en kvinna tittade ut genom sitt köksfönster i Finnsta och bevittnade hur några barn hade fångat in en liten katt, lagt den i en plastpåse och kastade den emellan sig.

Flera gånger kastades katten i backen och när den försökte fly ska ett av barnen ha sprungit efter den, tagit upp den och plågandet fortsatte. Vittnet sprang ut och stoppade barnen, sedan lockade hon katten till sig och polisen underrättades. Sedan fick katten bo tryggt hos henne i närmare en vecka.

Nu är Hugin tillbaka hos sin matte.

– Han var ganska medtagen och hade ont i ena bakbenet, men verkar må bra efter omständigheterna och efter att ha tagits om hand av kvinnan, säger Siv Birgersson.

Efter polisanmälan startades en förundersökning om djurplågeri. Fallet har hamnat hos djurskyddspolisen, men står än så länge på kö för vidare utredning.

– Vi har inte hunnit jobba med det här ärendet ännu, det kan ta en stund, säger Pernilla Markström, gruppchef vid polisens djurskyddsgrupp i Stockholm.

Enligt polisanmälan tros barnen vara i 12-årsåldern.

– Om det är barn inblandade, så blir det till socialtjänsten som ärendet lämnas över, eftersom det inte är straffbart för personer under 15 år. Då kan vi inte heller hålla förhör, säger Pernilla Markström.

Hon säger att det är viktigt att detta uppmärksammas.

– Många kanske ser det som busstreck, men om man inte ens visar empati för djur i den åldern, så börjar man undra hur det blir när de blir äldre.

Fakta

20 anmälningar om djur i år

Sedan 2011 finns det minst en utredare för djurskyddsbrott i varje polismästardistrikt.

Polisen samarbetar bland annat med länsstyrelsen som ansvarar för tillsynen av djurägare.

Hittills i år har 20 anmälningar om djur som farit illa i Upplands-Bro kommit in till länsstyrelsen.

En polisanmälan om djurplågeri i Upplands-Bro har kommit in. Under förra året inkom sex sådana anmälningar i kommunen.

Det vanligaste straffet för brott mot djurskyddslagen är dagsböter och villkorlig dom. Maxstraffet är två års fängelse.

Källa: Länsstyrelsen, Polisen