Min lokala hjälte

Kattens matte fick djurförbud

Den här illa tilltygade katten fick avlivas och ägaren tillåts inte längre ha djur.
Den här illa tilltygade katten fick avlivas och ägaren tillåts inte längre ha djur.
Katten var så sjuk och uttorkad när den omhändertogs att den avlivades.

Och allt fler husdjur som far illa upptäcks nu i Stockholms län. Samtidigt finns för få platser på stadens katthem.

Katten var enligt veterinärjournalen ”extremt mager” och hade både gulsot och ett kraftigt blåsljud från hjärtat när den äldre kvinnan kom in med den till veterinären. Veterinären ville avliva katten direkt, men kvinnan vägrade.

Länsstyrelsen gick på veterinärens linje och vid en rutinkontroll i kvinnans bostad hittades tre katter till. Alla var nerkissade och utmärglade och hade tovig och avskavd päls.

– Det är ofta ganska tragiska omständigheter i sådana här ärenden. Att det leder så långt som till att djuren behöver avlivas händer, men är inte så vanligt, säger Anna Mattsson, handläggare.

Alla fyra katter avlivades och kvinnan har nu fått djurförbud vilket innebär att hon varken får äga eller ta hand om några djur – något som blir allt vanligare i Stockholms län.

2012 blev 31 personer förbjudna att ta hand om djur, nio fler än året innan.

Djurskyddsanmälningarna till länsstyrelsen har också ökat stort den senaste tiden. Mellan 2011 och 2010 gick siffran upp 22 procent samtidigt som antalet omhändertaganden av djur ökade med 14 procent. Den största delen av djuren var hundar och katter.

Länsstyrelsen förklarar detta dels med att anmälningsbenägenheten ökat, dels med att polisens speciella djurskyddsgrupp startade 2011.

Men trots att fler vanvårdade husdjur upptäcks kan det nu bli färre platser för omhändertagna katter i Stockholm. Polisen har tidigare haft avtal med tre katthem. Men efter en ny upphandling är bara ett hem kvar.

Orsaken är ett nytt krav från polisen. Avlivningarna av de katter som länsstyrelsen bedömer borde somna in måste ske på hemmen. Eftersom de ideella katthemmen i Stockholm vägrar vara med om att avliva katter som de tror kan rehabiliteras gick avtalen i stället ut vid årsskiftet.

– Vi ställer upp ideellt, men de ska bestämma vilka vi avlivar. Samtidigt finns inte katthem nog i Stockholm, säger Ewa Ekström, pressansvarig för Stockholms katthem i Hägersten.

För polisen leder den nya situationen till extra arbete. Katterna måste förvaras någonstans i väntan på utredning. När platserna är slut på det enda hem man skrivit avtal med placeras de förmodligen ändå på de ideella hemmen.

Sedan måste polisen åka tillbaka till hemmet, hämta katterna och själva administrera avlivningarna.

– Det kan bli en oerhörd belastning om vi ska börja med det, säger Joakim Johansson från Stockholms djurpolis.

Lokaltidningen Mitt i har upprepade gånger sökt kattägaren för en kommentar.

Fakta

Djurförbuden ökar i Stockholm