ANNONS

Dömd för att ha sålt Tyresöbos katter – låtsades att de var borta

Sollentunabo sålde Tyresöbos katter
Kvinnan sålde tre av katterna genom annonser på Blocket, enligt domen. Genrebild.
En Tyresöbo fick sina raskatter sålda av en Sollentunabo som låtsades att kattungarna var spårlöst borta.
Kvinnan har dömts i tingsrätten för förskingring. Hon har överklagat domen.
ANNONS

Tyresöbon äger en raskatt med stamtavla. Hon och den nu dömda kvinnan skrev förra året ett avtal som innebar att Sollentunabon blev fodervärd åt katten som flyttade in hos henne. När katten hade fått en kull skulle kattungarna ges till Tyresöbon och Sollentunabon skulle få behålla kattmamman.

Katten födde sex kattungar sommaren 2018.

I november skulle Sollentunabon ge kattungarna till Tyresöbon. Dagen innan skickade hon ett sms till Tyresöbon. Hon sa att kattungarna hade försvunnit spårlöst.

”Det gör så ont, alla utom en är borta! Spårlöst, och jag vet inte hur och när exakt de försvann”, skrev hon.

”Det gör så ont, alla utom en är borta!

Hon skrev att när hon kom hem stod balkongdörren och fönstret i ena rummet vidöppna och beskrev hur hon förgäves sprungit runt och letat efter katterna.

Sålde katterna på Blocket

Några dagar senare polisanmälde Sollentuna de fem kattungarna som försvunna. Den sjätte kattungen lämnade hon till Tyresöbon.

Men i själva verket var hon då på väg att sälja flera av kattungarna, enligt tingsrättens dom. Dagarna efter fick hon slutbetalningen för tre av dem. Hon sålde dem för 8 000 kronor styck genom annonser på Blocket.

De andra katterna behöll hon, enligt domen.

ANNONS

Sjukhus larmade polisen

Några månader senare – i januari – lämnade hon in katterna för kastrering på ett djursjukhus. Personalen på sjukhuset upptäckte att Sollentunabon inte var registrerad ägare till kattmamman och kontaktade polisen.

Sollentunabon förnekar brott. Hon menar att det inte var Tyresöbons katter hon sålde utan att de var en bekants. Hon har inga kontaktuppgifter till den bekanta som flyttade till Australien, uppger hon.

Hon hade själv köpt katterna som hon tog till sjukhuset, uppger hon.

Nacka tingsrätt har dömt Sollentunabon för förskringring. Hon fick villkorlig dom och dagsböter på 2 000 kronor.

Har överklagat domen

Hon ska betala 27 000 kronor till Tyresöbon för de sålda katterna. Katterna från djursjukhuset har polisen tagit i beslag och ska lämnas tillbaka till Tyresöbon när domen har vunnit laga kraft.

Det har den inte gjort än.

I torsdags överklagade Sollentunabon domen, genom sin advokat. Hon håller fast vid sin version och skriver bland annat att katterna saknade chipmärkning och att åklagaren inte genom teknisk bevisning kunde styrka katterna identitet.