Min lokala hjälte

”Katterna hade aldrig överlevt”

Två män greps på bar gärning när de skulle dumpa innekatter i ett skogsområde i Masmo.

– Hälften av katterna vad högdräktiga och hade mött en obehaglig död, säger polischefen Per Ekholm.

Det var under ett annat uppdrag som en civilpolisbil passerade skogsområdet i Masmo. Poliserna såg hur två män gick i skogen med två svarta sopsäckar.

– De tyckte det såg lite suspekt ut när två män bar på en varsin sopsäck i skogen. När civilpoliserna kom nära hörde de jamande ur sopsäckarna, säger Per Ekholm som arbetade som insatsledare den aktuella kvällen i förra veckan.

Vid en speciell plats i skogen stannade männen och började släppa ut katter.

Inträngda i två burar i de svarta sopsäckarna fanns tio katter, berättar Per Ekholm.

– Poliserna gick enkelt fram och grep männen. Det var ren tur att poliserna var i närheten, jag har aldrig under mina 24 år som polis varit med om att man gripit någon som dumpat djur på bar gärning, säger Per Ekholm.

Spåren ledde hem till en kvinna där man hittade fler katter. Ytterligare fem katter togs om hand, och även kvinnan delgavs misstanke om djurplågeri.

Polisen är dock förtegen om detaljer då det råder förundersökningssekretess.

– Det finns en förklaring, mycket mer kan jag inte säga eftersom det pågår en utredning. Det är något slags mänsklig form av problematik bakom, säger Per Ekholm.

De tio katterna i burarna skulle lämnas på platsen, misstänker polisen. Flera av dem var magra och hade defekter.

– Jag tror personligen att katterna aldrig hade överlevt. Hälften av dem var högdräktiga och hade mött en obehaglig död, säger Per Ekholm.

Gunilla Lööw på Södertörnspolisens djurenhet fick ta emot katterna. En hona började föda direkt på polisstationen.

Ytterligare en katt kunde senare hittas i samma skogsområde.

– Jag åkte till samma plats dagen efter och lyckades hitta en katt som saknades, den låg under en stock och gömde sig, säger Gunilla Lööw.

Just nu är de två männen och kvinnan misstänkta för djurplågeri, men brottsrubriceringen kan komma att ändras.

– När det gäller djurplågeri så gäller det att kunna styrka lidandet, jag vet inte om vi kan göra det i det här fallet, även om katterna med stor sannolikhet hade dött där ute. I annat fall handlar det om brott mot djurskyddslagen, säger Gunilla Lööw.

När civilpoliserna kom nära hörde de jamande ur sop­säckarna.Per Ekholm, insatschef

Fakta

Dumpas ofta vid midsommar

Det är inte ovanligt att katter dumpas. Runt midsommar är en vanlig tid att katter överges och under sommar­semestern hittas ofta kattungar dumpade ute.

I Stockholm beräknas det finnas 20 000 hemlösa katter.

Det är dock svårt att få en bild av hur ofta katter dumpas. Det finns ingen specifik statistik utan brottet (djurplågeri) hamnar under andra brottskoder.

Källa: Polisen och Stockholms katthem