Katternas hjältar firar 15 år

Den ideella föreningen Kattvärnet har varit en räddning för många hemlösa katter sedan starten för 15 år sedan.

Tack vare engagemanget från volontärer har man genom åren hjälpt över 900 katter att hitta hem.

Det var i februari år 2000 som den ideella föreningen bildades. På den tiden hade de fyra initiativ­tagarna ingen lokal utan tog hand om många av de hemlösa katterna själva, men genom spridda kontakter lyckades de också hitta andra personer som tillfälligt öppnade upp sina hem för katterna.

Mycket har förändrats sedan dess. 2003 kunde föreningen öppna upp ett riktigt katthem på Söderbymalmsvägen, där det ligger än i dag, och endast en av de ursprungliga initiativtagarna är kvar som ordförande i styrelsen.

Men volontärerna är betydligt fler. För tillfället bidrar cirka 60 personer med olika saker så som att arbeta inom styrelsen, hjälpa till i bilpoolen eller med att ta hand om de inneboende katterna.

Johanna Järvlind och Agneta Öberg är två av dem som valt att engagera sig i verksamheten.

– Det här är andra omgången jag är volontär, nu har jag varit här i nästan fyra månader, säger Johanna Järvlind som hjälper till med att mata, kamma, klippa klor och städa hos katterna.

Just nu bor 14 katter på hemmet i Haninge. Några av dem hör till en koloni på omkring 25 katter som föreningen i höstas tog om hand från ett industriområde i närheten.

Trots att insatsen krävde stora resurser från den lilla föreningen valde medlemmarna att agera.

– Vi måste hjälpa dem, kände vi, det är ju på vår bakgård, säger Agneta Öberg.

De flesta av katterna från kolonin befinner sig just nu i jourhem där de tränas i kontakten med människor, i väntan på adoption.

I vissa fall väljer personerna i jourhemmen att själva adoptera katterna vilket gör att ett behov av nya jourhem uppstår.

– Vi söker alltid efter nya jourhem, dels för att vi förlorar en del, dels för att vi vill tillgodose vad som passar för just en viss katt, säger Agneta Öberg.

Men många av katterna förmedlas också till helt nya familjer.

– Då är det rätt katt i rätt hem som gäller. Det måste klicka mellan katten och dem som ska adoptera den. Här förmedlar vi familjemedlemmar, säger Agneta Öberg.

Katterna Dayton, Montana & Memphis söker efter ett nytt hem. De hittades med sin mamma Skimra i ett uteförråd i vintras och är lite blyga.

Agneta Öberg är en av föreningens många volontärer, här med katten Albert som adopterades av en familj i söndags.

Vi bor också på katthemmet och söker en adoptivfamilj

Kita & Simba:

– Kita är min, Simbas, mamma. Vår förra ägare flyttade utomlands så nu bor vi här på katthemmet. Jag gillar att busa och gosa, mamma är lite lugnare. Vi vill gärna bo med varandra.

Zixten & Zimon:

– Vi bodde på en gård i Sorunda tidigare och har inte haft så mycket kontakt med människor där. Vi har varit lite försiktiga, men har börjat gilla att kela. Vi vill flytta tillsammans.

Pysen:

– Jag fångades in i kolonin i höstas. På katthemmet tror de att jag kan ha varit tam en gång i tiden eftersom jag är en väldigt lugn katt vars socialisering har gått ovanligt fort.

Nitti & Muschen

– Vi är syskon och var de två äldsta kattungarna som hittades i kolonin. Vi har levt hela våra liv tillsammans och vill hitta ett gemensamt hem. Vi är båda redan kastrerade.