Vaxholm
– Det är bra. Vi har jobbat i åratal för att det ska bli lag på att id-märka och registrera sin katt, säger Carina Franzén, djurskötare på Katthemmet i Vaxholm.
Hit, till den lilla byggnaden på Eriksövägen, kommer upphittade och övergivna katter. Man tar även emot katter som behöver omplaceras till nya hem.
Varför är lagen bra?
– Det hör ihop med att man ska kunna hitta ägare till katter, och även med djurskyddslagen. Att det är förbjudet att överge djur, säger Carina.
Inne på katthemmet är det lunchvila när Mitt i hälsar på. Överallt på särskilda hyllor längs väggarna ligger kissar och tar igen sig på filtar. Alla har sin egen historia varför de hamnat här.
En gång i månaden kan allmänheten besöka katthemmet och fika, handla och prata katt.
Stefan Källstigen
Hankatten Lasse levde i minst tio år som hemlös på en villagata i Sollentuna. Där han fick mat ibland, men var i ett bedrövligt skick när han till slut fick hjälp. Han var mager, smutsig, haltade och hade skador på öga, tassar och tänder.
”Han tillbringade sina första månader hos oss med att bara sova” (...) ”men sakta men säkert börjar han få mer krafter”, står det att läsa i hans levnadsbeskrivning. ”Nu uppskattar han klappar och kel, bara vi är lugna och mjuka på handen”.
En annan katt hittades i en trädgård på Skarpö, berättar Carina. Tack var chipmärkningen kunde ägaren lokaliseras till Hässelby. Katten hade troligen hoppat in i en hantverkarbil och råkat hamna i Vaxholm, flera mil hemifrån.
Omärkta tamkatter
Men att katter som kommer till katthemmet är märkta hör inte till det vanliga.
– Nästan inga av de katter som vi får in är är id-märkta, men några är uppenbara tamkatter, berättar Carina.
Av det fåtal märkta katterna är det heller inte alla som är med i de frivilliga register som finns sedan tidigare – Kattförbundet SVERAKs ID-register eller Svenska kennelklubbens register Djur-ID.
– Många som märkt sin katt har trott att det har räckt och att de då också blivit registrerade, berättar Carina.
Men nu ska det bli ändring. Sedan årsskiftet är det obligatoriskt för alla katter att både id-märkas och registreras i Jordbruksverkets nya kattregister, så att man kan se vem som är ägare till en viss katt.
Chipläsaren läser av kattens id-nummer som ska föras in i Jordbruksverkets kattregister tillsammans med kännetecken och ägaruppgifter.
Stefan Källstigen
Joakim Johansson, chef för djurskyddsenheten på länsstyrelsen i Stockholm, förklarar varför man ska registrera sitt husdjur:
– Med hundar är syftet att fastställa vem som äger och har ansvar för vad den kan ställa till med. För katter är syftet närmast att höja statusen och att det inte ska ströva omkring ägarlösa katter, säger han.
– Som det är i dag är väldigt få katter märkta och registrerade. Vi lägger ner ganska mycket jobb på katter som bedöms som ägarlösa. Vi får sätta upp lappar i bostadsområden och gör facebook-inlägg.
– Vi hoppas kunna skilja på katter som har en ägare och de inte har det.
Karantän i tre veckor
På katthemmet börjar några de runt 30 katterna vakna till. Mitt i:s fotograf väcker både nyfikenhet och lätt oro med sin knäppande kamera.
För alla katter som kommer hit gäller samma rutiner när de anländer första gången: vaccinering, kastrering, avmaskning och id-märkning, om de inte redan är märkta. Dessutom blir de försäkrade och får vistas i tre veckors karantän innan de släpps in till övriga missar.
Ännu kan inte Katthemmet registrera sina katter i Jordbruksverkets register. Orsaken är att registret inte accepterar organisationsnummer som ägare, men en uppdatering lär vara på gång berättar Carina Franzén.
Den som inte följer lagen och registrerar sin katt riskerar att få föreläggande om vite av länsstyrelsen.
Läs mer:
Snart 200 000 katter i registret
Katthemmet i Vaxholm tar även emot katter från grannkommunerna, framför allt från Österåker.
Stefan Källstigen