Kattmammans ungar försvann

Vildkattfamiljen som bor under vårdcentralen i Edsberg har splittrats.

Mamman är kvar men ungarna är borta.

Det var snart tre veckor sedan som Helena Kariranta upptäckte att det bodde en kattfamilj under vårdcentralen i Edsberg.

Helena kontaktade sin väninna Britt-Marie Andersson som snart blev väldigt engagerad de utsvultna katternas hälsa.

Men när Britt-Marie Andersson kom till vårdcentralen i onsdags kväll var hålet till husgrunden tilltäppt med en massa kläder. Efter att hon röjt bort byltena kom kattmamman springandes och slank ner i hålet. Men ungarna har inte synts till sedan dess.

– Vem vet vad som hänt, säger en förtvivlad Britt-Marie. Kattungar skall inte separeras från sin mor när de fortfarande diar. Det är ingen djurvän som gjort det här. Det är bara grymt – både mot mamman och mot ungarna.

Förutom att åka upp till Edsberg varje kväll för att mata kattfamiljen har hon och Helena själva bekostat en så kallad inspektionskamera för att se hur katterna hade det där under huset.

– Klart man blir orolig när kattungarna bor i en sådan miljö, med allt byggmaterial och gammalt bråte som finns där under, säger Britt-Marie som tidigare hjälpt och tagit hand om ett stort antal förvildade katter i området.

Britt-Marie och Helena har tidigare själv försökt fånga in kattfamiljen för att föra dem till ett katthem. Brandkåren kan tydligen inte göra något för att hjälpa till, berättar hon.

Enligt Eva Edström, pressansvarig på Stockholms katthem finns mellan 10 000 och 20 000 hemlösa katter i Stockholmsområdet.

Den stora anledningen till det är att man inte kastrerar sina katter innan man släpper ut dem.

Då vandrar hannarna långt från hemmet och honorna försvinner bort för att föda sina ungar.När ungarna föds utan att få mänsklig kontakt förvildas de.

Eva Edström berättar också att det här är Sveriges största djurskyddsproblem eftersom katter inte klarar sig i det vilda.

– De dör antingen av svält eller av sjukdomar.