ANNONS

Kavalkad av ansikten ställs ut på Åsen

Ansikte, målat av Åskar Lilja.
Ansikte, målat av Åskar Lilja.
På måndag intar allkonstnären Åskar Lilja galleri môme atelier på Hägerstensåsen.
I tre dagar kan man se hans kavalkad av ansikten.
ANNONS

Ansikten har alltid varit ett av konstnären Åskar Liljas favoritmotiv. När han tecknar dem får han utlopp för känslor och stämningar han bär på, och delar med sig av dem till andra.

– Det fascinerar mig att det går att få fram så många uttryck genom enkla drag med tuschpennan, säger han.

I höstas målade han 155 ansikten, under en ”intensiv och manisk period”. Nu ställer han ut 30 av dem i galleri môme atelier på Hägerstensåsen. Det är ansikten med skilda uttryck, men alla med mer eller mindre tomma blickar.

Illustration: Åskar Lilja

– Man brukar säga att ögonen säger mycket om en människas inre, men jag upptäckte att ansiktena förmedlar väldigt mycket känslor även om man gör ögonen tomma. Det var spännande. Jag har också använt en skitigare stil än förut, säger Åskar Lilja.

Han hoppas att besökarna kan känna något av det flow han upplevde när han tecknade dem.

– Jag kunde bara inte sluta teckna. Det blev många ”kill your darlings” när jag skulle välja ut 30 ansikten till utställningen.

För två år sedan gick han ut serietecknarskolan i Malmö och hans stil är tydligt serieinfluerad. Men någon renodlad sådan är han inte. Han kallar sig allkonstnär, eftersom  han både är illustratör, målare, filmare och musiker. Han har bland annat gjort dokumentärfilmerna ”Kojor” och ”Tyrolen lever” om en folkpark utanför Växjö. Tillsammans med en god vän har han bandet SEA40, och har även släppt skivor under namnet Åskar.

ANNONS

Illustration: Åskar Lilja

Till Stockholm flyttade han så sent som i oktober, från Växjö. Han har redan hunnit ställa ut på Larrys Corner på Södermalm och nu är det alltså dags för ”Small Faces” i galleri môme atelier.

Utställningen pågår den 18–20 december. Öppettiderna är måndag–onsdag klockan 16–22. Adressen är Bäckvägen 100 på Hägerstensåsen.

Åskar Lilja.   Foto:Privat

 

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Söderort - Liljeholmen Älvsjö Hägersten direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.