KD vill dela upp flyktingar efter religion

Förskolan Pärlan blev Danderyds första flyktingboende när det öppnade förra hösten.
Förskolan Pärlan blev Danderyds första flyktingboende när det öppnade förra hösten.
Kristdemokraterna i Danderyd vill ha särskilda asylboenden för kristna i kommunen. Det meddelade företrädare för partiet i dag.

Kristna asylsökanden utsätts för trakasserier och hot på boenden där det finns muslimer. Det menar Kristdemokraterna i Danderyd, som därför vill att kommunen ska jobba för att inrätta särskilda asylboenden bara för kristna.

– Det är kristna som blir utsatta för överfall, det har framkommit av tidningsrubriker och olika reportage, säger KD:s ordförande i Danderyd Sten Dybeck.

Har ni något statistiskt underlag för att det just är kristna som drabbas av våld och hot på asylboenden?

– Nej, inte mer än att vi läser tidningar och får rapporter från olika håll där det förekommer förföljelser mot kristna.

Hur kommunen skulle kunna göra för få till boenden för bara kristna är oklart.

– Först ska vi påverka kommunen genom att framföra våra synpunkter. Nästa steg blir att se vad man kan göra och inte göra, kommunen upphandlar en del asylboenden, så vi får se, säger Sten Dybeck.

Enligt Sten Dybeck är religiösa motsättningar en vanlig orsak till motsättningar inne på boenden, att dela upp efter religion skulle därför göra det lugnare för både muslimer och kristna.

Är det verkligen rätt väg att gå att dela upp människor efter religion?

– Nej, under normala förhållanden borde det inte behövas. Men vi har inget normalförhållande, det är ett extremläge. Det finns inte resurser för att hindra konflikter, och då måste vi försöka undvika att de uppstår. Men på lång sikt ska det inte behöva vara så, säger Sten Dybeck.

Alexandra Elias, presstalesperson för Migrationsverket, säger att kommunen kan välja att inrätta ett eget boende för bara kristna flyktingar. Men det blir i sådana fall inte i Migrationsverkets regi. Därmed skulle boendet inte bli ett asylboende i den vanliga bemärkelsen, utan ett hem för asylsökande som väljer att ordna boende utan Migrationsverkets hjälp.

– Vi kan inte fördela sökande efter religion, etnicitet, sexuell läggning eller liknande. Det är inte så det svenska samhället är uppbyggt och så ska det inte heller fungera på asylboenden. Utgångspunkten är att alla ska känna sig trygga på våra boenden, säger hon.

Förra veckan meddelande Österåkers kommun att man bara ville ta emot ensamkommande flickor. Den begäran avslogs av Migrationsverket.