ANNONS

Kedjehusbygget Den vita staden dröjer – skicket blir allt sämre

Den vita staden i Hammarbyhöjden - klotter på fasaden och brandfarliga dunkar på marken
Boende vittnar om att fasaderna fyllts av klotter och att och brandfarliga dunkar har ställts på marken.
Kedjehusbygget i Hammarbyhöjden har länge legat på is. Byggföretaget menade att projektet skulle återupptas i september, men än har det inte hänt något på platsen. I stället har husens skick blivit allt sämre.
ANNONS

Byggprojektet i Hammarbyhöjden, som gått under namnet ”Den vita staden”, drog i gång för flera år sedan. Tanken var att sex kedjehus skulle stå klara på Sparrmansvägen/Thunbergsgatan år 2016. Men komplikationer gjorde att slutdatumet sköts upp, gång på gång.

Skulle återupptas i september

Det är byggföretaget ALM Equity som ansvarar för byggprojektet. Tidigare i år hade Mitt i kontakt med Joakim Alm, företagets VD. Han menade att bygget skulle vara i gång igen i september. Och han ger samma besked i dag.

– Vi jobbar på enligt tidigare plan. Ingenting är nytt, skriver han kortfattat i ett mejl till Mitt i.

Husens skick blir allt sämre

Men än har det inte hänt någonting på platsen. I stället vittnar boende i området om att kedjehusens skick har blivit allt sämre. En av dem är Alfred Askeljung, gruppledare (C) i Skarpnäcks stadsdelsnämnd, som har bott i närheten av bygget i omkring fyra år.

– Det är beklagligt att det inte händer något med projektet. Det bjuder ju in till klotter, som jag har sett på flera av husen. Och så har jag sett att någon ställt dunkar med bitumenlösning där utanför, vilket är en brandfara. Jag tror inte att någon vill att det ska se ut på det här sättet.

Tanken är god

Överlag tycker Alfred Askeljung att tanken med nybyggnationen är god.

– Tänket är rätt, att man bygger kedjehus och radhus bland flerbostadshus. Det behövs mer blandade boendeformer och tätare bebyggelse.

Krävs ett politiskt ramverk

Men det finns inga politiska ramverk för vad som ska hända med byggprojekt som drar ut på tiden. Och det tror han har bidragit till ”Den vita stadens” försämrade skick.

– Jag kommer att ta den här frågan vidare till mitt parti, säger han och fortsätter:

ANNONS

– Nu vill jag inte föregå någon eventuell debatt, men jag tänker att man kanske kan införa sanktionsavgifter och böter om det inte blir klart i tid.

Mitt i har sökt ALM Equity utan framgång.