”Kemikalieutsläpp” kan vara alger

Blågröna alger kan misstas för kemikalieutsläpp och är även giftiga.
Blågröna alger kan misstas för kemikalieutsläpp och är även giftiga.
Ser du något blågrönt i vattnet? Då kan det vara giftiga alger, varnar Kustbevakningen. Särskilt barn och hundar bör akta sig.

Under veckan har Kustbevakningen fått flera rapporter om turkosfärgade färg i Stockholms skärgård och längs upplandskusten upp till Gävle. Nu kan myndigheten meddela att det sannolikt inte rör sig om misstänkta kemutsläpp utan om blommande blågröna alger. Men allmänheten varnas för att algerna kan vara giftiga.

– Vi har än så länge fått information om blågröna alger framför allt i Furusund och Gävle, men även i Ingarö. Mer än så kännner jag inte till, säger Mattias Lindholm, presstalesperson på Kustbevakningen.

Rekommendationen är att människor och djur ska hålla sig borta från algsamlingar, som i de flesta fall försvinner relativt snabbt.

Fakta

Barn och hundar varnas särskilt

Blågröna alger kan bilda alggifter. Informationscentralen rekommenderar därför att man inte badar på platser med algblomning.

Särskilt viktigt är att inte låta barn bada eftersom de kan få i sig algerna genom kallsupar.

Husdjur, exempelvis hundar, bör också hållas borta från algblomningar, då de kan få i sig alger genom att dricka vattnet eller slicka på päls och tassar efter att ha gått i vattnet.

Källa: Informationscentralen för egentliga Östersjön/Infobaltic