ANNONS

Kent Larsson har levt i misär

Kent Larsson har stora hälsoproblem och hans lägenhet är en sanitär olägenhet. Under några månader har han fått bo på korttidsboende och han vill inte flytta hem igen.

– Jag förstår inte hur man kan göra så mot en människa, säger vännen Jan Widegren.
ANNONS

Kent Larsson låser upp och går in i lägenheten i Rågsved där han inte bott sedan i januari. Disken står fortfarande kvar i köket. Det går inte att spola i toaletten och det som en gång var vitt porslin är svart av smuts. Elen har varit avstängd, eftersom Kent inte betalat elräkningarna.

– Jag vill inte ha det så här, det är så skitigt och jag klarar inte att städa själv. Jag vill bo kvar på äldreboendet, säger Kent Larsson.

Som SVT var först med att berätta levde Kent Larsson, 69, i den här misären tills barndomsvännen Jan Widegren och hans före detta sambo Ewa Hansson satte stopp för det.

Jan Widegren gjorde en orosanmälan till socialtjänsten i Enskede-Årsta-Vantör i höstas.

– De besökte lägenheten den 12 januari och två timmar efter besöket fick jag ett samtal om att Kent direkt hade beviljats ett korttidsboende, säger Jan Widegren.

Tjänstemännen konstaterade att Kent inte kunde bo i lägenheten i det skick som den var. Han skulle få vara på korttidsboendet till lägenheten var sanerad.

Jan och Ewa anser dock att Kent inte klarar av att bo själv i lägenheten. Han har hjärnskador från långvarigt alkoholmissbruk, hjärtproblem och en arm som är obrukbar efter 45 år som golvläggare.

Flytten hem skjuts upp tills lägenheten är sanerad, men beslutet står fast.

Kristina Goldring, är enhetschef på stadsdelsförvaltningen. H on kan inte uttala sig om det enskilda fallet, utan svarar bara generellt.

ANNONS

– Alla våra insatser är frivilliga, om det inte fungerar hemma försöker vi motivera till att man tar emot hjälp. När man hamnat i en sådan här situation får man försöka lösa det med insatser och hemtjänst, säger hon och fortsätter:

– För att få plats på ett boende krävs stora vårdbehov, där finns sjukvårdpersonal dygnet runt och platserna är till för dem med störst behov.

Samtidigt står lägenheter tomma på servicehuset i Rågsved där Kent själv vill helst bo kvar.

– Jag vill bo på äldreboendet, där får man mat och de tvättar och grejar och allt. Och så håller jag igång kärringarna och gubbarna sär, säger han.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.