Kent öppnar galleri på sin båt

På nedre däck ska Kent Billeqvist ställa ut både sin egen och andras konst.
På nedre däck ska Kent Billeqvist ställa ut både sin egen och andras konst.
Längs väggarna trängs rader av konstverk, de flesta har Kent Billeqvist gjort själv.  ”Det kommer att bli ett annorlunda ställe”, säger Kent Billeqvist.
Längs väggarna trängs rader av konstverk, de flesta har Kent Billeqvist gjort själv. ”Det kommer att bli ett annorlunda ställe”, säger Kent Billeqvist.
Gatukonst, skulpturer eller fri konst. Egentligen vad som helst. Fotografen och konstnären Kent Billeqvist ska öppna ett galleri på sin båt Egil vid Liljeholmsstranden – ett galleri som han hoppas skiljer sig från mängden.

Det råder full aktivitet på båten. På nedre däck trängs mängder med tavlor i olika kulörer längs väggarna. Två soffor har placerats ut i mitten av rummet och ena kortsidan pryds av en kamin.

– Jag vill luckra upp det här tänket på ett traditionellt galleri och ha det lite enklare. Det är inte så kliniskt här. Det här är ju ett rum som folk kan relatera till, säger Kent Billeqvist.

De flesta av tavlorna har han målat själv, men också andra konstnärer ska få ställa ut här – oavsett om det är skulpturer, gatukonst eller fri konst.

Kent Billeqvist, som är mode- och inredningsfotograf, har ställt ut på galleri många gånger. Konsten har han inte tjänat så mycket pengar på – men det är den han brinner för. Dock kan han inte forcera fram inspirationen.

– Inspirationen kommer och går. Ibland kan man köra stenhårt i tre veckor och sedan händer ingenting.

Kent Billeqvist berättar att det är många som stannar till vid båten och nyfiket kikar på vad som försiggår. På en dörr uppe på däck som leder till nedervåningen har sonen Joel sprejat ordet ”Galleri” och under syns en bild av Michael Jackson.

Vad galleriet ska heta har Kent inte bestämt än, men kanske blir det just Galleri Egil. Han har inte tänkt så mycket på det. Det brukar bli bra till slut när man låter saker vara ett tag, menar han.

Kent Billeqvist planerar att slå upp dörrarna till galleriet i början av juli och han hoppas att den avslappnade miljön ska göra konst mer tillgänglig för alla. Även för de som inte är konstkritiker.

– Att gå på galleri kan ofta vara väldigt stelt och man kan känna att man inte förstår någonting. Här vill jag göra konsten mer tillgänglig och trevlig, säger han.

– Det kommer att bli ett annorlunda ställe. Det kan nog bli drop in på ett annat sätt här än i ett vanligt galleri.