Kerstin debuterar som poet – vid 95 års ålder

Tidigare läraren Kerstin Gustafsson debuterar vid 95.
Tidigare läraren Kerstin Gustafsson debuterar vid 95.
Kerstin debuterar som poet – vid 95 års ålder

Hon har skrivit dikter i sjuttio år och nu ger hennes kyrka ut dem

Bättre sent än aldrig.

Kungsholmsbon Kerstin Gustafsson, 95, har skrivit dikter sedan hon var 25. Nu ska de äntligen ges ut och hon är blygsam inför debuten som poet.

– Det känns lite underligt, men det är roligt om folk kan ha glädje av dem. Det är väldigt personliga texter, säger hon.

Det var en diakon i Kerstins församling Immanuelskyrkan som fick syn på en av hennes gamla dikter och tyckte att fler borde få ta del av hennes verk. Med Kerstins medgivande kontaktade han hennes lillasyster som började sammanställa Kerstins dikter till en bok.

De flesta av Kerstins dikter kretsar kring gud. Till exempel inleds ett stycke med ”I Guds rike räknas bara tiden nu. I den tiden lever både jag och du”. Just den dikten handlar om en gammal bekant, som Kerstin tycker var bra på att ta tillvara på nuet.

Tron har hela tiden varit ett naturligt inslag i Kerstins liv eftersom hennes far var pastor i Svenska Missionsförbundet, numera kallad Missionskyrkan. Inom denna kyrka har Kerstin varit aktiv i princip hela sitt liv. Hon beskriver att församlingen har varit ”som en stor familj”.

– Under några år var jag lärare i Kongo och kunde inte träffa min familj. Då var det skönt att andra från församlingen också var där. Men vi visste hela tiden att det fanns någon som var ännu bättre på att hjälpa oss, säger hon.

Vem då?

– Ja, gud förstås.

För två veckor sedan höll hennes kyrka en releasefest i kyrkan där hon blev gratulerad av många av församlingens medlemmar. Hon påpekar att poesin har varit viktig för henne på gamla dagar.

– Man ska inte sluta med sina hobbies, då vissnar man.

Fakta

Jobbat som lärare

Namn: Kerstin Gustafsson.

Ålder: 95.

Bor: På Kungsholmen.

Familj: Tre systrar, sju syskonbarn och många syskonbarnbarn.

Yrkesliv: Har jobbat som mellanstadielärare i franska och religion. Har även varit lärare åt Missionskyrkan i Kongo.

Bästa platsen på Kungsholmen: ”Kungsbro strand. Förr brukade jag alltid gå där på kvällarna och ströva”.