Kjerstin Dellert har avlidit

Operasångaren och teaterchefen Kjerstin Dellert har gått bort 92 år gammal.

Kjerstin Dellert avled på måndagsmorgonen i sitt hem, i närvaro av sin man.

Dellert bodde sista tiden i Solna och har senaste året kämpat för att komma tillbaka efter en stroke.

Här är Mitt i:s intervju med Kjerstin Dellert från mars för ett år sedan.

– Kjerstin Dellert har en stor och alldeles speciell betydelse inom svenskt kulturliv. Vi sörjer hennes bortgång och känner samtidigt glädje, tacksamhet och stolthet över att hon under så många år drivit och engagerat sig i Confidencen. Vi kommer att minnas hennes brinnande engagemang, oräddhet och den värme och kärlek hon alltid visat sin omgivning. Våra tankar går nu till familjen och hennes nära och kära, säger Fredrik Forslund, VD på Confidencen, där Dellert var verksam i 42 år, i ett pressmeddelande.

Kjerstin Dellert framtädde på Ulriksdals slottsteater, Confidencen, så sent som i somras.

Vann sångtävling 1947

Kjerstin Dellert debuterade på Stora teatern i Göteborg med operetten ”Sköna Helena” efter att ha vunnit ”The Arthur Godfrey Talent Scout Program” – en sångtävling i radion som sändes från en teater på Broadway i New York City, år 1947.

Från 1950-talet var Kjerstin Dellert anställd vid Kungliga Operan och har under sin karriär spelat över 100 olika huvudroller. Hon har sjungit med operasångare som Jussi Björling och Elisabeth Söderström som hon senare även skapade tv-programmet ”Prima primadonnor” tillsammans med. Programmet hade som ambition – och lyckades med – att göra opera folkligt och lättillgängligt.

Kjerstin Dellert har deltagit i Melodifestivalen och har arrangerat och initierat flera galor, bland andra Kungagalan vid H.M. Konungens och Drottningens bröllop 1976. Hon mottog senare H.M. Konungens medalj.