Kevius är tillbaka i stadshuset

Stadsbyggnads- och idrottsborgarrådet Regina Kevius (M) har kommit tillbaka från mammaledigheten den här veckan. Regina Kevius Kommundirektör Upplands Väsby
Regina Kevius är tillbaka efter mammaledigheten och fortsätter med pusslandet att få in både nya bostäder och efterlängtade idrottsplatser i Stockholm.
Efter en föräldraledig sommar är Kungsholmsbon Regina Kevius (M), stadsbyggnads- och idrottsborgarråd, tillbaka i stadshuset.

Lokaltidningen Mitt i träffade henne på jobbet och pratade barnvagnsperspektiv och hur det egentligen blir med fotbollsplanerna i den politiska halvleken.

Regina Kevius (M) har en enorm karta över Stockholm på sitt tjänsterum, där varje fastighetsbetäckning är noga inskriven.

14 minuter in i intervjun ställer hon sig upp och plockar fram en rektangulär, grön, bit häftmassa.

– Det här är en fotbollsplan, förklarar hon och vänder sig mot Kungsholmen.

Fotbollplanen är närmare bestämt en elvamannaplan och representerar ännu närmare ­bestämt den yta på Stadshagens IP som försvinner när 700 nya hyresrätter byggs i området.

– Om något försvinner så måste det ersättas, konstaterar ­Regina Kevius och cirklar runt med miniatyrplanen framför kartan, väldigt noga med att inte föregå förslagen (för de finns, dock är de hemliga än så länge) och stanna upp framför en plats.

– Det hade ju varit en väldigt bra bild för er, säger hon och skrattar.

Med politiskt ansvar för både idrott och stadsbyggnad är just Stadshagen ett speciellt område för Kungsholmsbon Regina Kevius.

Å ena sidan måste det byggas bostäder, å andra sidan skriker staden efter nya idrottsplatser för barn och ungdomar.

En ständigt olöst ekvation som kräver pusslande och med all säkerhet gör minst en lokalengagerad Facebookgrupp förbannad.

– Det finns alltid olika intressen och det svåraste är att väga enskilda intressen mot allmänhetens. Om vi vill bygga hus som syns kommer någons utsikt att förstöras. Men får vi fler lägenheter blir fler glada. Politik måste handla om att hela staden förbättras, säger hon.

På sin hemsida skriver hon att staden bör byggas med större hänsyn till framtiden än till det förflutna och hon vill, som alla politiker, bygga mer – men även något diffust bygga ”snyggt”.

– I dag hade vi inte fått bygga Stadshuset. Ingenting får sticka ut i Stockholm och det handlar inte bara om höga hus. Jag frågar ofta byggherrar om de själva skulle vilja bo i huset de bygger. Jag vill ha hus som människor stannar upp vid och säger ”här vill jag bo”.

Men under mammaledigheten har även andra perspektiv på staden blivit aktuella för Regina Kevius. Exempelvis tillgängligheten.

– När man kör barnvagn måste man fråga sig: kommer jag in i den här butiken, kommer jag in i den här hissen – finns det ens hiss? Det är väldigt lärorikt. Vi gör mycket för att tillgänglighetsanpassa Stockholm, men vi måste göra ännu mer.

När halva mandatperioden har gått slår sig Regina Kevius för bröstet när det kommer till de planerade byggprojekten – inte minst vad gäller Marieberg.

Men efter sommarens halvtidsvila är hon självkritisk till byggnadstakten. Alliansens mål är 15 000 nya bostäder under mandatperioden.

Hur ska ni nå dit?

– Staden måste bli en tuffare ­beställare och ställa krav på byggherrar. Ska man bygga i Stockholm gäller det att leverera, annars blir det ingen markanvisning.

Ingenting får sticka ut i Stockholm och det handlar inte bara om höga hus.Regina Kevius (M)

Fakta

Bor i bostadsrätt

Bor: Bostadsrätt på Kungsholmen.

Ålder: 31 år.

Gör: Idrotts- och stadsbyggnadsborgarråd. Var 2007–2010 ordförande i Kungsholmens stadsdelsnämnd.