KFUM förlorade ungdomsgården i Kista

KFUM-gården i Kista.
KFUM-gården i Kista.
I 37 år har KFUM drivit Kista ungdomsgård.

Men nu ska en ny aktör – Fritid Stockholm – ta över driften.

- Det var lite chockande och förvånande att vi inte fick fortsätta. Vi är ju en del av civilsamhället, säger Britt-Marie Sundin, enhetschef för ungdomsgården.

Bromma KFUK-KFUM var en av de fyra aktörerna som lämnat in anbud för att driva Kista ungdomsgård. De andra var Fritid Stockholm AB, Fryshuset och Stockholms stad.

I somras blev det klart att Fritid Stockholm vann upphandlingen, och tar över driften den 1 oktober.

För Britt-Marie Sundin, enhetschef för KFUM-gården i Kista, kom beskedet som något av en chock.

– Det känns märkligt när vi har investerat 37 år av engagemang för ungdomarna i området. Jag är väldigt stolt över att vi är en del av civilsamhället som är en viktig faktor i det förebyggande arbetet, säger hon.

Bromma KFUM som driver ungdomsgården i Kista har bedrivit ungdomsverksamhet i Kistaområdet sedan 1979.

– Det är väldigt tråkigt att behöva lämna en väl fungerande verksamhet som uppskattas högt av våra besökare. Våra ledare har gjort ett enormt bra jobb, säger Peter Jansson, ordförande för Bromma KFUM i ett pressmeddelande.

KFUM ser just nu över möjligheterna för att fortsätta sin verksamhet i området.

– Vi har visioner och intentioner om att driva vårt engagemang vidare här i området. På något sätt vill vi bygga upp en plattform för vårt arbete, säger Britt-Marie Sundin.

Claes Löfström på Rinkeby-Kista stadsdelsförvaltning säger Fritid Stockholm AB fick flest poäng när de sammanställde de fyra anbudsgivarna.

– KFUM gården har gjort ett jättebra jobb, men vi har som uppdrag att konkurrenssätta. Det kan vara roligt om det kommer in en ny aktör som kan komma in med nytänkande, säger Claes Löfström.