ANNONS

Kibele vill ha ett hus för kvinnor

Husby torg ska bli mer anpassat för kvinnor.
Husby torg ska bli mer anpassat för kvinnor.
Kvinnoföreningen Kibele tycker att Husby behöver en särskild lokal för kvinnoverksamhet.

I ett medborgarförslag föreslår de Husby träff som en lämplig plats.
ANNONS

Husby torg ska bli mer anpassat för kvinnor. Lokaltidningen Mitt i Kista har tidigare berättat om Svenska bostäders projekt med att få Husby centrum mindre mansdominerat i samband med den stora renoveringen.

Tillsammans med föreningen Streetgäris och Arkitekthögskolan har Svenska bostäder bildat en projektgrupp för att ombyggnaden av centrum ska ske ur ett kvinnoperspektiv.

Kvinnoföreningen Kibele jobbar sedan 2009 aktivt med frågor som rör områdets kvinnor och nyanlända kvinnor.

De har också förslag på hur Husby kan få en mer feministisk stadsplanering. Bland annat tycker de att Husby behöver en lokal för kvinnoverksamhet, och föreslår Husby träff som lämplig lokal.

– Vi har ingen plats där vi kan samlas för att diskutera våra egna frågor. Vi önskar att det fanns ett fungerande kvinnohus i någon befintlig lokal där alla grupper kan samlas. Aktiviteterna kan även vara öppna för män, bara de inte har förtryckande åsikter, säger Zeliha Dagli, som är aktiv inom Kibele.

Förra veckan lämnade de in två medborgarförslag till stadsdelsnämnden med idéer på hur stadsplaneringen kan bli mer feministisk.

Bland annat tycker de inte att kaféet vid tunnelbaneuppgången Edward Griegsgången-Trondheimsgatan behöver flyttas, men att det behöver förändras. ”Nu ser det ut som ett tehus, vilket gör att det inte är välkomnande för kvinnor, eftersom de är traditionellt enbart för män.”

De föreslår också att moskén, som ligger i den gamla fritdsgården, ska flyttas, och skriver att många kvinnor upplever det som hotfullt när männen samlas där på fredagarna. ”Gör lokalen till en fritidsgård där både flickor och pojkar känner sig välkomna”, skriver kvinnoföreningen i medborgarförslaget.

ANNONS
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Kista direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.