Kidnappad blev dumpad i skog

Under pistolhot fördes en medelålders Tyresöbo bort i sin egen bil, rånades och dumpades i skogen. Nu har tre unga män dömts till fängelse och skyddstillsyn.

Flera unga män hade satt i system att råna medelålders män på deras lyxiga bilar genom att under pistolhot ta bilnycklar, tvinga in dem i bilen, råna dem på mobiler och kontokort och sedan dumpa dem i skogen. Om männen polisanmälde på en gång skulle de ”hittas”.

En av gängets offer var en medelålders Tyresöbo som under skräckartade former i mars fick en pistol mot sig och såsmåningom lämnades i ett skogsområdei Älta. I juli dömdes tre män, 20, 18 och 16 år gamla för att ha utfört rånet, till tre, respektive två års fängelse, samt ungdomstjänst.

Men åklagaren ansåg att straffen var för milda och överklagade domen. Hon menade att männen i stället för rån borde dömas för grovt rån. Svea hovrätt, som nyligen avgjorde saken, gick dock på tingsrättens linje och ändrade bara straffet för den yngste rånaren, från ungdomstjänst till skyddstillsyn.

– Om gärningsmännen använt en riktig pistol, hade det varit grovt rån. Här har man använt en luftpistol. Alternativt ska den som rånats utsatts för grovt våld, men så har det inte varit här, säger hovrättsrådet Lars Borg.

Även de två yngsta av männen överklagade tingsrättens dom. De har hela tiden hävdat att de är oskyldiga, men mot dem talar att 20-åringen som erkänt pekat ut dem som medgärningsmän, men också att deras mobiltelefoner befunnit sig på brottsplatserna. Besvärande är också att polisen hittat sms där de pratar om ”feta bilar” och att ”jobba”.

När 18-åringen greps hade han en luftpistol i byxlinningen och i hans hem fanns även en soft-airgun.