Kidnappad tomte på drömresa

Kristina Mazetti är mammaledig med yngsta barnet. En dag stod tomten, som varit försvunnen i åtta månader, utanför dörren med en liten resväska. I den låg bilder från hans resa.
Kristina Mazetti är mammaledig med yngsta barnet. En dag stod tomten, som varit försvunnen i åtta månader, utanför dörren med en liten resväska. I den låg bilder från hans resa.
Här tar tomten en drink någonstans i Frankrike.
Här tar tomten en drink någonstans i Frankrike.
Tomten bland duvor i samband med ett Berlinbesök.
Tomten bland duvor i samband med ett Berlinbesök.
Familjens trädgårdstomte försvann i somras. En dag stod den utanför dörren igen – med en resväska intill sig.

I den fanns ett fotoalbum med bilder på tomten från bland annat ­Paris, Berlin och New York.

– Först blev jag jätterädd när jag öppnade dörren och den där lilla tomten bara stod där. Det var riktigt creepy faktiskt, säger Kristina Mazetti, som bor i ett hus vid ­Islandstorget.

Tillsammans med sin man köpte hon två trädgårdstomtar i somras som de ställde ut vid en stubbe i trädgården.

Det såg ut som att de stod och pratade med varandra och barnen, framför allt 3-årige sonen, uppskattade tomtarna väldigt mycket.

Men ganska snart försvann den ena tomten.

– Vi tänkte att det var någon som gått förbi i fyllan och snott den eller flyttat på den. Men det finns ju också en viss mystik kring trädgårdstomtar som försvinner. Hur som helst var det tråkigt för de var de sista tomtarna som vi hade köpt på konkursutförsäljning i Bromma Blocks och vår 3-åring saknade tomten, säger Kristina Mazetti.

Men en dag för två veckor sedan stod alltså tomten utanför dörren igen, med en resväska intill sig. Först vågade inte Kristina öppna väskan – hon tänkte att det kanske var en bomb i den – men till slut tog hon mod till sig.

I den låg ett prydligt fotoalbum med bilder på tomten från olika platser i världen. Det fanns också små biljetter fastklistrade i albumet.

Den hade tydligen varit i städer som Paris, Berlin och New York och till bilderna fanns kommentarer skrivna om hur det var på platserna.

– Det var väldigt fint gjort allting.

Att skämtsamt stjäla en trädgårdstomte från någons trädgård och ta med den på resor i världen och dokumentera allt som bevis när den lämnas tillbaka är en före­teelse som förekommer runt om i världen.

Kristina Mazetti, som själv älskar filmen ”Amelie från Montmartre”, där en tomte stjäls från en trädgård och ”reser” runt i världen, misstänkte först att det är någon från vänkretsen som låg bakom det hela.

– Men ingen har gett sig tillkänna än. Jag tänkte också att bilderna är photoshopade först, men de verkar vara äkta. Jag har försökt att se om jag känner igen handstilen men jag hittar ingenting som kan ge mig en hint om vem som ligger bakom. Hur som helst är det fint att tomten är tillbaka, ­säger hon.