Kidnappades i sitt hem av våldsmän

En 18-åring i Hammarbyhöjden kidnappades i sitt hem och fördes bort av flera män. I måndags inleddes rättegången mot fem män som misstänks ligga bakom dådet.

Klockan var halv tre på natten i början av januari då en 18-årig man i Hammarbyhöjden fick besök i sin bostad av tre män. De krävde tillbaka en skuld och förde 18-åringen till en lägenhet i Farsta där han misshandlades och hölls fången under natten. De hotade även att döda honom eller att skada hans föräldrar och syskon om de inte fick 25 000 kronor.

På morgonen sminkade de 18-åringen för att dölja skadorna från misshandeln. Ytterligare två män kom till lägenheten. Därefter tvingade kidnapparna med sig offret i en bil och körde runt till olika butiker, där de under hot fick honom att köpa en surfplatta och en mobiltelefon.

Men när de sa åt 18-åringen att gå in i en matbutik för att stjäla en kniv lämnades han ensam för första gången.

– Tanken var att han skulle tvingas begå ett väpnat rån på ett kafé i Nynäshamn. Men när han var ensam i matbutiken fick han hjälp av butikspersonalen att ringa efter hjälp, säger åklagare Sara Sundström.

I måndags inleddes rättegången mot de fem misstänkta männen. Två av dem, en 25-åring och en 29-åring, är åtalade för olaga frihetsberövande, övergrepp i rättsak och rån.

Ytterligare tre män, två 23-åringar och en 21-åring, åtalas för medhjälp till brotten.

Tanken var att han skulle tvingas begå ett väpnat rån på ett kafé i Nynäshamn.