Kidnappades och fördes till Finland

Den 71-årige mannen kidnappades av tre personer och kördes sedan runt till olika butiker i söderort. Han tvingades bland annat köpa mobiltelefoner i Farsta centrum.

Nu har tre personer dömts för olaga frihetsberövande.

Den 71-årige mannen var på väg för att äta lunch i närheten av sitt hem i Östberga när tre personer, två män och en kvinna, tog kontakt med honom.

De undrade var man kunde växla pengar, eftersom de bara hade euro med sig. De frågade sedan om den 71-årige mannen kunde hjälpa dem att tanka bilen i utbyte mot euro och han gick med på det.

Det var starten på en två dygns färd runt om i söderort där mannen tvingades köpa varor och göra bankomatuttag för över 37 000 kronor.

– Min spontana reaktion är att det här är ett väldigt fult brott mot en gammal person som har haft svårt att värja sig. Han har hamnat i en situation där han till slut inte orkat eller vågat säga ifrån, säger advokat Harri Elste Vattsjö, mannens målsägandebiträde.

Kidnapparna fick bland annat 71-åringen att köpa fyra mobiltelefoner och en surfplatta i en telebutik i Farsta centrum.

I en butik i Skärholmen centrum fattade ett butiksbiträde misstankar mot sällskapet. Hon såg att den äldre mannen verkade nervös och rädd och kontaktade polisen.

Då hade kidnapparna hunnit hyra en bil och tagit färjan över till Finland. Detta kunde polisen se genom att man via kortköpen kände till mannens personnummer. Väl i Finland greps de tre kidnapparna, som alla är finska medborgare och i 20-årsåldern.

Nyligen kom domen mot dem i Södertörns tingsrätt. Alla tre dömdes för olaga frihetsberövande, en av männen fick ett år och tre månaders fängelse, kvinnan fick ett års fängelse och den tredje dömdes till skyddstillsyn.

Trots att åklagaren hade yrkat på hårdare straff är målsägandebiträde Harri Elste Vattsjö nöjd med utgången och kommer inte att överklaga.

– Jag tycker att det är en väl avvägd och högst rimlig dom. Det här har tagit på krafterna för min klient och han har känt sig stressad och orolig. Nu känner han stor lättnad att allt är över.

Fakta

Tre har dömts

Den 71-årige mannen var frihetsberövad mellan den 25 och 27 februari i år.

Bilfärden gick från Östberga till bland annat Farsta centrum och Skärholmen centrum.

Tre personer har dömts för olaga frihetsberövande. Brottet kan ge fängelse i lägst ett år och högst tio år.