Kidnappare hotade bilägare med pistol

Vaxholmsbon hotades med pistol och tvingades följa med när rånarna stal hans bil. Sedan dumpades han i skogen. Nu sitter fyra ungdomar häktade för bilrån.

– Det är klart att han blev rädd, säger Mats Andersson, som arbetar med grova brott vid Täbypolisen.

Händelsen då Vaxholmsbon rånades inträffade på en adress på Vaxön i slutet av februari i år.

Nu sitter fyra unga män – tre i 17-årsåldern och en 20-åring – häktade. Ungdomarna misstänks för totalt tre bilrån, i Vaxholm, Vallentuna och Tyresö.

De unga männen kommer från västerort och Nacka.

– Det är nog slumpen som avgjort vilka de rånat. Man har åkt runt och letat efter en schysst bil. Det är min uppfattning, säger Mats Andersson.

Vid rånet i Vaxholm överfölls bilägaren, en man i 30-årsåldern, i närheten av sitt hem. Han hotades med pistol och tvingades med i bilen, en BMW av 2010 års modell. Rånarna stal även hans plånbok och mobil.

Efter en färd som varade i ungefär 25 minuter släppte gärningsmännen av honom i skogen på Bogesunds­landet och åkte sedan därifrån i den stulna bilen. Klockan var då runt halv tolv på natten.

Först vid halvettiden på natten lyckades Vaxholmsbon larma polisen.

Bilrånet i Tyresö inträffade vid tiotiden på kvällen i slutet av mars. En 45-årig man hade precis parkerat sin bil i garaget och klivit ur när han fick en pistol riktad mot sig. Rånarna tog bilnyckeln, tvingade in 45-åringen i bilen och tryckte ner honom så att han inte skulle se vart de åkte.

I bilen stal de mannens värdesaker och mobil innan de släppte av honom på en skogsväg i Älta, några kilometer från centrala Tyresö.

Men tack vare att rånarna lät bli mannens väska kunde han kontakta omvärlden – via datorn han hade i väskan.

Det tredje rånet inträffade på Tallåsvägen i Vallentuna i mars. Det bilrånet följde samma mönster som vid de andra två rånen.

– Bilarna har varit av märkena BMW och en Honda. Vid alla tre rånen har de drabbade varit medelålders män.

– Gemensamt för incidenterna är att gärningsmännen hotat bilägarna med pistol och sedan tvingat med dem i bilarna – och i alla tre fallen släppt av dem i skogen, säger Mats Andersson.

Att biltjuvar tar till den här metoden tror polisen beror på att det blivit allt svårare att stjäla nya bilar som är utrustade med elektroniska lås.

Gemensamt är att man hotat bilägarna med pistol.Mats Andersson, Täbypolisen