Kidnappade 15-åring – i dag kommer domen

Kidnappning i Haninge
Männen greps efter en dramatisk biljakt vid Östnora i Haninge. Alla har sutiit häktade.
De fyra kidnapparna greps och anhölls efter en dramatisk biljakt vid Östnora camping. Ett skjul blev bland annat nedkört.
De fyra kidnapparna greps och anhölls efter en dramatisk biljakt vid Östnora camping.
De kidnappade en helt okänd 15-åring i Västerhaninge – och krävde sedan hans föräldrar på 50 000 kronor. Annars skulle de döda deras son.
I dag, tisdag, kommer domen i fallet där fyra unga män står åtalade för människorov, grov utpressning och rån.

Artikeln har uppdaterats.

Händelsen natten mot lördagen den 17 november chockade många.

Fyra unga män, mellan 17 och 18 år gamla, åkandes i en stulen hyrbil stannade plötsligt till vid Ribbyskolan i Västerhaninge. Där tvingade de in en för dem helt okänd 15-årig pojke i bilen.

Pojken hölls frihetsberövad i tre timmar innan hans föräldrar betalade ut honom genom en lösensumma. Under tiden plockade männen av pojken hans jacka, klocka och mobiltelefon.

Alla fyra har suttit häktade sedan de greps efter en dramatisk biljakt vid Östnora camping, och nu åtalas alla fyra.

Med en kniv tryckt mot pojkens hals sade männen att pojken hade tio minuter på sig att kontakta sina föräldrar som skulle betala ut honom. Annars skulle de spänna fast pojken vid bilen i ett rep och köra i väg.

Männen krävde 50 000 kronor, och hotade på telefon föräldrara med att döda deras son om de inte betalade.

Pengarna lämnades över i södra Tungelsta, enligt uppgifter till Mitt i på en parkbänk.

Men de fick bara 25 500 kronor.

– Bankgränsen förhindrade föräldrarna att få ut mer pengar mitt i natten, säger kammaråklagaren Frida Holmin.

Nu åtalas alla fyra för människorov, grov utpressning och för rån i Västerhaninge-fallet.

Alla fyra har tidigare dömts för grova och hänsynslösa våldsbrott.

En av männen, från Malmö, har sedan tidigare dömts för mordförsök på en vaktmästare i Malmö i februari 2017.

De fyra kidnapparna greps och anhölls efter en dramatisk biljakt vid Östnora camping. Ett skjul blev bland annat nedkört.

De fyra kidnapparna greps och anhölls efter en dramatisk biljakt vid Östnora camping, där de hade bott i en stuga över natten. Ett skjul blev bland annat nedkört.

Enligt Sydsvenskan rymde han och en annan av de fyra männen innan kidnappningen från boendet SIS Sundbo i Fagersta, där de först tvingat sig till nycklar, larmbricka och entrékoder från en anställd innan de blev upphämtade av en väntande bil.

SIS Sundbo är inriktad mot tonåringar med missbruk, kriminalitet och antisocialt beteende, och tre av de åtalade männen åtalas för grovt olaga tvång i samband i samband med rymningen.

Rättegången kring Västerhaninge-fallet inleddes i Södertörns tingsrätt den 25 januari.

– Det här är ju allvarlig brottslighet. Samtidigt ska jag säga att samtliga fyra personer förnekar alla misstankar, säger Frida Holmin.

Bilen som användes hade en av männen hyrt på en mack i Stockholm några dagar innan brotten. Den lämnades aldrig tillbaka i tid och anmäldes stulen.

Tidigare på fredagen 16 november, innan kidnappningen, hade polisen fått uppgifter om att hyrbilen fanns vid en stuga intill Östnora camping, där de fyra männen också ska ha bott över natten.

Av okänd anledning beslagtogs aldrig bilen av polisen, och senare på natten genomfördes alltså kidnappningen med hjälp av bilen.

De övriga åtalade männen är bosatta på olika håll i Stockholmsregionen.

En av de fyra har bland annat dömts för olaga frihetsberövande och delaktighet i en brutal misshandel i en privat källare i Ösmo i Nynäshamns kommun, i mars 2017.

Då tvingades två unga män in i en källare. Där blev de allvarligt misshandlade, och därefter filmade när de tvingades svabba upp sitt eget blod från golvet.

I dag, tisdag 19 februari, kommer domen i fallet. Rättegången i Södertörns tingsrätt har avhandlats under fyra dagar.