ANNONS

”Dömt oss för kidnappning utan belägg”

Arkivbild från en streetracetävling i Stockholm.
Arkivbild från en streetracetävling i Stockholm.
Ett konstigt sammanträffande – eller ett uppenbart samband? Det allvarliga överfallet på polisfrun i Alby, som fick streetracebils-målet att skjutas upp, har fortfarande inte lett till att någon misstänkt person hittats. Arrangörerna inom streetracingen menar att man utan belägg blivit dömda av åklagare i media.
ANNONS

På tisdagen hölls den uppskjutna hovrättsförhandlingen kring den omtalade och beslagtagna streetrace-bilen, som bilägaren enligt egen utsago investerat en halv miljon kronor i.

Parallellt pågår utredningen kring överfallet på frun till streetrace-fallets utredande polis.

Det var mitt under hovrättsförhandlingen 12 september som kvinnan överfölls i Alby, bands bakom ryggen och blev inknuffad i sin bil.

De okända männen lämnade ett meddelande till henne: vi vet vem din man är. Kvinnan lämnades kvar i sin bil i 20 minuter innan hon fick hjälp ut.

 

Överfallet föranledde polisen att besluta om akutläget ”särskild händelse”.

Sedan dess har ingen gripen eller misstänkt hittats, men förundersökningsledare Pernilla Törsleff menar att ett beslut är att vänta inom en till två veckor.

Åklagaren i själva streetrace-målet, Anna Stråth, har kopplat samman överfallet på polisfrun i Alby med hovrättsmålet.

ANNONS

”Det har med det här målet att göra, men det är ingenting som påverkar förhandlingen”, sade hon till DN efter händelsen.

Till Mitt i sade hon: ”Incidenten har troligtvis med förhandlingen i hovrätten att göra”.

Men de företrädare för streetrace-sfären som uttalat sig i media har från början hävdat att man är felaktigt anklagade.

– Vi har själva åkt till platsen i Alby och tittat, och vi undrar hur potentiella kidnappare bara kan försvinna? säger en arrangör inom streetracingen i Stockholm samband med att hovrättsförhandlingen nu avslutats.

– Vår verksamhet sker under radarn. Vi ska inte synas, inte höras. Vi kör en kväll, en natt, sedan är det över, fortsätter han.

Men det finns ju våldskapital inom delar av streetrace-sfären, det vittnar polisen om. Hur kan ni veta att de som överföll eller kidnappade polisfrun inte har koppling till streetracingen?

– Det har inte presenterats eller ens förklarats någonting om denna koppling till oss. Kidnappning är så långt ifrån den verklighet vi inom streetracingen lever i. Då har man inte koll på vilka människor vi är. Sedan kan ju tusentals personer från olika kategorier i samhället vara ute och titta på en streetrace-final. Men åklagaren går ju ut i media och dömer oss helt utan belägg, säger arrangören.

Hur dömer åklagaren er?

– Hon sade direkt i Dagens Nyheter att det som skedde har med målet att göra trots att det saknas bevis. Jag förstår att de vill svartmåla oss, men detta är förtal, säger arrangören.

Han förstår att polisen beslutade om ”särskild händelse”, säger han.

– Men är man en så högt uppsatt person i samhället som kammaråklagare så ska man ha på fötterna innan man uttalar sig, säger mannen.

Vad betyder det för streetracingen om bilen förverkas?

– Det är ju jättesvårt att uttala sig om, jag kan inte svara på det. Vi får avvakta domen och därefter se hur efterfrågan ser ut.

Ni kör och stänger av vägarna på olagligt sätt, men du ser dig inte som olaglig?

– Nej, det är inte olagligt att köra bil. Och tävlat har vi gjort i århundraden. Så länge människan har tävlingsinstinkt kommer detta fortsätta.

Om någon vecka väntas hovrätten ta beslut om bilen ska förverkas eller släppas tillbaka till bilägaren, och ungefär samtidigt tror  vänta sig att någon form av beslut i kidnappningsfallet kommer.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.