ANNONS

Kidnappningsdrama i Vällingby – krävde pengar under knivhot

split människorov vällingby
Vid den här bänken utanför Vällingby centrum stötte målsägarna på rånarna. Kniven hittades utanför lägenheten där dramat ägde rum.
Under knivhot tvingades sig rånarna in i lägenheten i Vällingby, höll två unga män fångna där och försökte tvinga av dem pengar. Nu döms en 22-årig man för bland annat människorov och rån till 2,5 års fängelse.
ANNONS

Det var i slutet av januari i år som två Vällingbybor i 20-årsåldern kom i samspråk med två andra unga män som de inte kände vid en bänk i Vällingby centrum.

Tvingades i väg under knivhot

Enligt åtalet ska de främmande männen, som var maskerade med halsdukar och neddragna luvor,  ganska omgående ha dragit kniv och krävt att få 5 000 kronor vardera.

När de fick klart för sig att den ene målsägaren bodde i närheten tvingade de ynglingarna att följa med dit under hot om att både hugga och skjuta offren om de inte fick pengar.

Dödshot om de anmälde

I lägenheten rafsade rånarna ihop diverse saker – som spelkonsoler, en iPad och kläder – i en väska. En av målsägarna tvingades lämna ifrån sig sin bankomatkod, och den ene av rånarna gav sig av för att ta ut pengar.

De hotade också, enligt åtalet, att döda målsägarna om de polisanmälde händelserna.

Drama i Vällingby – rånare tvingade sig in i offrets hem

Hoppade över balkongräcke

Men vid det laget hade polisen larmats av en bekant till offren som sett hur de fördes iväg mot sin vilja.

När polisen bankade på dörren tog den kvarvarande rånaren till flykten genom att hoppa över balkongräcket och springa därifrån. Kort därefter greps 22-åringen i närheten. På sig hade han såväl en plånbok som airpods som tillhörde målsägarna. Dessutom hittades en kniv som tillhörde 22-åringen under balkongen.

ANNONS

Polisen trodde inledningsvis att den ene av de unga männen som fanns kvar i lägenheten hörde till gärningsmännen, men ändrade snart uppfattning.

Den andre rånaren går fri

22-åringen förnekar både rån och människorov. Han hävdar att de frivilligt och tillsammans hade gått till lägenheten för att göra upp en narkotikaaffär. Kniven skulle han ha tappat på platsen vid ett tidigare tillfälle.

Solna tingsrätt tror honom inte utan dömer honom för människorov, mindre grovt brott, rån, övergrepp i rättssak och ringa narkotikabrott till fängelse i två år och sex månader. Han ska också betala totalt 77 000 kronor i skadestånd till de bägge målsägarna.

Den andre gärningsmannen som deltog i brottet har inte kunnat identifieras.

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Västerort - Hässelby Vällingby Spånga direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.