Knarkannonser låg på Instagram

Här vid Bandhagens tunnelbana ägde flera försäljningar rum, enligt polisen.
Här vid Bandhagens tunnelbana ägde flera försäljningar rum, enligt polisen.
En kvinna från Bandhagen är åtalad för att ha sålt narkotika på Instagram. Helt öppet lade hon ut bilder på det hon hade till salu.

Köparna var ungdomar från hela söderort.

Vill du köpa? Till synes helt ogenerat lade en 22-årig kvinna från söderort upp bilder på marijuana på sitt Instagramkonto för att visa att affären var öppen. Sedan kunde vem som helst kontakta henne via chattprogrammet Kik för att bestämma möte och handla.

Polisen i söderort säger att de länge känt till att narkotika säljs på nätet. Men att det görs via sociala medier är något nytt.

– Du behöver inte ha några kontakter längre. Så lätt är det att få tag i droger nu, säger Fredrik Arnesson, chef vid gatulangningssektionen i söderort.

Han vill göra föräldrar uppmärksamma på att det bara behövs en enkel sökning i sociala medier för dem som vill köpa marijuana.

Fredrik Arnesson och hans kolleger märkte att den misstänkta kvinnans namn dök upp i en rad olika ungdomsärenden. Till sist kunde de genom internetspaning, där de följde kvinnans aktiviteter i sociala medier avslöja 40 olika fall av marijuanaförsäljning.

Nu åtalas hon tillsammans med tre andra för narkotikabrott. En av de misstänkta kan även ha odlat marijuana i sin lägenhet.

Köparna var ungdomar från hela söderort. Enligt polisens spaningar ägde flera försäljningar rum vid Bandhagens tunnelbana och vid Bäckhagens bollplan och skola. Fredrik Arnesson menar att kvinnan verkar ha varit helt likgiltig inför det faktum att hon många gånger sålt till minderåriga.

Socialtjänsten har tillsammans med polisen fokuserat på narkotikamissbruket bland unga i söderort. En specialriktad insats som heter Gåsen har hittills gjorts sju gånger. Den senaste för ett par veckor sedan.

– Det var en kort insats, men den ledde till att ett 30-tal unga är misstänkta för narkotikabrott, ­säger Fredrik Arnesson.

Enligt Maria ungdom som polisen samarbetar med är problemet med cannabisrökning väldigt stort i hela Stockholm.

– Många unga från alla samhällsgrupper har en öppen syn på cannabis i dag. Vi jobbar för att upptäcka missbruk så fort som möjligt, säger Mikael Jeppson som jobbar på Maria ungdom.

Rättegången mot kvinnan och hennes medarbetare börjar 2 juni. Kvinnan förnekar brott.

Fakta

Kik och Instagram

Kik är en chattfunktion där användare kan skicka meddelande till varandra via sina telefoner.

Instagram är ett program för fotodelning via mobiltelefoner. Programmet ger användaren möjlighet att visa bilder som alla, eller om man så vill, ett begränsat antal andra kan gå in och se.

Den misstänkta kvinnas konto var under utredningen öppet att gå in och titta på, enligt polisen.