Kika in i Ahlby säteri – nu säljs huset

Husets historia är ständigt närvarande.
Husets historia är ständigt närvarande.
Ett av tolv rum.
Ett av tolv rum.
Trappa och golv i original.
Trappa och golv i original.
En av nio kakelugnar.
En av nio kakelugnar.
Helt i sten – helt i linje med 1600-talsmodet.
Helt i sten – helt i linje med 1600-talsmodet.
Ahlby säteri har varit hem åt grevar, adelsmän, ministrar – och en kungadräpare.
Nu är Sundbybergs äldsta, och kanske mest historierika, bostadshus till salu. Men inte till vem som helst.

Ahlby säteri, just nu aktuell som en av nio nominerade till tävlingen Sundbybergs vackraste byggnad, ska få sin tjugonde ägare. Enligt Ia O’Shea på Oscars Fastighetsmäkleri är säteriets dragningskraft stor.

– Det är ett jättestort intresse, både i Sverige och utomlands. Ändå har vi inte marknadsfört mycket. Men det här är helt unikt, det finns inget säteri närmre Stockholm city. När man öppnar dörren är det som att gå in i en annan värld. Ahlby säteri är en bit svensk historia, säger hon.

En hel del finns dokumenterat, mycket tack vare nuvarande ägare som skrivit en bok om gårdens historia. Ahlby säteri byggdes 1624 åt Erik Jöransson Tegel, en adlig historiker som på uppdrag av Karl IX skrev en krönika över Gustav Vasa.

Sedan dess har här huserat en rad för tiden betydelsefulla personer – grevar, kansliråd, en landshövding, officersmän och ministrar. Sent 1700-tal var gårdens ägare majoren Claes Fredrik Horn af Åminne. Han dömdes för delaktighet i mordet på Gustav III. Polisen trodde till en början att den som ensam låg bakom det berömda maskeradmordet på Gustavianska operahuset i Stockholm 1792 var Jacob Johan Anckarström. Men det kröp snart fram att även den kungahatande Horn, iklädd vit mask och svart, var med under attentatskvällen.

Horn slapp undan dödsstraff och dömdes till ”evärdelig landsflykt” varpå han flyttade till Köpenhamn.

Ahlby säteri är byggt i sten och i 1600-talets högsta mode med hörnkedjor, koppartak och höga skorstenar. Det övre våningsplanet byggdes på 1800-talet. Invändigt finns tidstypisk rokoko och nio (!) kakelugnar. Mycket är bevarat i original.

–Källare, trappa och entréplan är original. Byggnaden är q-märkt så det finns restriktioner både ute och inne på vad man kan göra. Nuvarande ägare har restaurerat och återskapat mycket historia, säger Ia O’Shea.

Men det är inte för vem som helst att flytta in i Sundbybergs äldsta bostadshus. Något pris är heller inte satt.

– Det här är mer än en ett hem och det kommer inte att tillfalla vem som helst. Huset kräver aktiva köpare som verkligen vill bo här och som värdesätter historiken. Man ska ha ett aktivt intresse i att förvalta inte bara en bostad utan en bit svensk historia, säger Ia O´Shea.