Kika in i topphemligt rum

I matsalen målades den övre väggen blå och den undre grön för att påminna om himlen respektive marken och därmed ge en lugnande effekt.
I matsalen målades den övre väggen blå och den undre grön för att påminna om himlen respektive marken och därmed ge en lugnande effekt.
En manöverapparat som användes för internlarm med varningar för gas, flyg eller radioaktivitet.  Annelie  Kurttila.
En manöverapparat som användes för internlarm med varningar för gas, flyg eller radioaktivitet. Annelie Kurttila.
Plastmuggarna designades av Sven-Erik Juhlin och tillverkades på Gustavsberg på 1970-talet.
Plastmuggarna designades av Sven-Erik Juhlin och tillverkades på Gustavsberg på 1970-talet.
Sveriges mest välbevarade atombunker har varit topphemlig för allmänheten sedan det byggdes 1977.

Men nu öppnas skyddsrummet Elefanten i Sollentuna i samband med utställningen Atombomb över Stockholm som berättar om kalla krigets kulturarv.

Kalla krigets avtryck i historien och populärkulturen är massivt.

Timslånga dokumentärer om kapprustningen, fackböcker tjocka som tegelsetenar om militära strategier och hela spion-genren har berättat om spänningen mellan supermakterna under 1900-talets andra hälft.

Men på ett diskbänksrealistiskt plan har inte lika mycket berättats. Därför har Stockholms länsmuseum producerat utställningen Atombomb över Stockholm som öppnar den 11 oktober.

– Den här utställning handlar bland annat om vardagen, om hur vi förberedde oss för det kalla kriget på ett civilt plan, berättar Annelie Kurttila, utställningschef på länsmuseet.

Ett av utställningens stora dragplåster är det hittills topphemliga skyddsrummet Elefanten i Sollentuna.

I händelse av kärnvapenkrig skulle de styrande samhällsfunktionerna utrymmas till särskilda atombunkrar.

Den 3 000 kvadratmeter stora anläggningen i ett bergrum under Edsberg var inte den enda i sitt slag när den stod färdig 1977, men ingen annan har bevarats i samma helt orörda skick. Till och med plasten på madrasserna sitter kvar.

I samband med utställningen, som visas i Stockholms läns museums lokaler i Sickla i Nacka kommun, ordnas ett begränsat antal allmänna visningar i skyddsrummet Elefanten.

Men de som inte lyckas knipa en biljett kan ändå få känna på den speciella atmosfären.

– Hela utställningens scenografi är inspirerad av Elefanten. Vi har lånat in lite av inredningen också, säger Annelie Kurttila.

Som en röd tråd genom hela utställningen löper hotet med stort H. Rädslan för ett kärnvapenkrig satte djupa avtryck i både vardagsliv och populärkultur.

– Jag har själv växt upp under sent 70- och tidigt 80-tal och jag minns att jag var rädd för bomben. Det fanns en rädsla för den kapprustning som gränsade till galenskap. Det var övningar i skolan där läraren talade om hur man skulle ta skydd under sin bänk, ­berättar Annelie Kurttila.

Utställningen Atombomb över Stockholm utforskar även rädslor. I intervjuer berättar barn om vad de är rädda för i dag. Bland annat är det miljöhot och bränder som skrämmer.

Att överbrygga det gapet är ett av museets mål med utställningen.

– Många i den yngre generationen kan inte föreställa sig hur det var då. Men det handlar om hur ett krig som aldrig bröt ut påverkade oss så mycket – i en tid som inte alls är särskilt avlägsen, säger Annelie Kurttila.

Det fanns en rädsla för den kapprustning som gränsade till galenskap.Annelie Kurttila

Fakta

Se det topphemliga skyddsrummet

Skyddsrummet Elefanten kommer att visas för allmänheten vid två tillfällen per dag den 9 november, den 23 november och den 18 januari.

Var och en av de sammanlagt sex visningarna tar emot 25 personer.

Det finns 150 biljetter. De kostar 100 kronor styck och köps på länsmuseums hemsida eller på museet i Sickla, Nacka.

Fakta

Kalla kriget på topplistorna

Nena,99 Luftballons: Att Nenas internationella hit var en protestsång gick mig totalt förbi. Jag var fullt upptagen med att uttala nittionio rätt på tyska och förstod aldrig att ballongerna sköts ner för att sedan starta tredje världskriget.

Frankie Goes To Hollywood,Two Tribes: Kalla krigets ledare går loss på varandra i en tuppfajt med både skrevgrepp och öronbett så kostymerna trasas sönder. Någon vinnare utses aldrig, istället sprängs jorden i sista bilden.

Ebba Grön,Die Mauer: Inspelade skott i slutet på punkhjältarnas allsångsballad om två åtskilda älskande i den delade staden. Samma olyckliga kärlek drabbade också Elton John i Nikita.

The Scorpions,Wind of Change: Ironiskt nog är jag säker på att många varken vet eller bryr sig om vad den handlar om. Trots en glasklar textreferens till … kan du gissa?

Källa: Ur utställningstexten Kalla krigets hits, av

musikjournalisten Petra

Markgren Wangler