Kika in i Stockholms hjärta

Obelisken från insidan.
Obelisken från insidan.
Michael Hallbert är ljusdesignern som förverkligat Öhrströms vision.
Michael Hallbert är ljusdesignern som förverkligat Öhrströms vision.
Obelisken är en 37,5 meter hög och prydd med 60 000 glasprismor.
Obelisken är en 37,5 meter hög och prydd med 60 000 glasprismor.
Glasobelisken på Sergels torg blir sig aldrig lik.
Från och med nästa vecka ska konstverket lysa upp City i olika färger.

Konstverket har blivit en självklar del av city. Men faktum är att glasobelisken vid Sergels torg aldrig blev klar.

Tekniken stoppade konstnären Edvin Öhrström från att förverkliga sin vision om att lysa upp obelisken i skiftande färger. 1974 invigdes konstverket utan belysning och först 1993 installerades de första strålkastarna – då i en färg.

250 LED-lampor

Nu ska Öhrströms vision förverkligas. I samband med en omfattande renovering har 250 LED-lampor med ett tiotal olika färger installerats inuti obelisken.

– Jag har utgått ifrån Öhrströms egen färgskala med varma färger under vintern och kallare nyanser under sommaren. Det kommer att bli långsamma skiftningar där varje färg lyser i omkring 10 dagar, säger Michael Hallbert, ljusdesigner.

Michael Hallbert, ljusdesigner. Foto: Anna Z Ek

Martin Rörby är arkitekturhistoriker och har forskat om arkitekturen bakom Sergels torg i 25 år. Han är överlycklig över den nya belysningen.

– Det är sagolikt att kunna förverkliga den ursprungliga visionen med ny teknik. Äntligen blir det som Öhrström en gång avsåg, säger han.

Obelisken Sergels torg

Obelisken ska lysa upp City i neon. Foto: Olof Thiel.

Kostnad: 22 miljoner

LED-lamporna gör att obelisken kommer att dra omkring 40 procent mindre energi än tidigare. Men det har inte varit gratis. Den totala renoveringen, som innefattar rengöring av obeliskens 60 000 glasprismor, har kostat omkring 22 miljoner kronor.

På torsdag invigs obeliskens nya belysning i samband med att Sergels torg firar 50 år. Dagen till ära uppträder Tommy Körberg med slagdängorna ”Anthem” och ”Stad i Ljus”. Start klockan 19.30.