ANNONS

Så kan Kilen i Helenelund se ut i framtiden

Byggbolagen tävlar om att få bygga i Kilen.
Byggbolagen tävlar om att få bygga i Kilen.
Ett nytt centrum för Helenelund, eller ett turistmål för hela Sverige.
När byggbolagen tävlar om att få bygga i Kilen tar de i ordentligt.
Mitt i Sollentuna har synat några av förslagen som kommunen har fått in.
ANNONS

Kilen mellan E4 och järnvägen i Helenelund är ett av Sollentunas sämsta lägen att bygga på. Och samtidigt ett av de bästa.

Å ena sidan är det ett område som är hårt utsatt för buller och inklämt mellan två barriärer som var för sig är ett stort problem, men å andra sidan en plats med pendeltåg, och snart tvärbana, på en armlängds avstånd.

Förra året gick Sollentuna kommun ut med en öppen inbjudan till fastighetsbolag och byggherrar med frågan: vad kan ni göra av det här området?

Tillfreds med responsen

Thomas Ardenfors (M)

Den 31 december var det deadline för inskickade förslag, och nu har kommunen gjort en första utvärdering av åtta bidrag (se bilder och fakta).

– Jag är mycket tillfreds med responsen. Många förslag är rätt konkreta och utgår bra från befintliga förutsättningar, säger Thomas Ardenfors (M), ordförande i stadsbyggnadsnämnden.

Innehållet är både i ögonfallande och varierande.

Storslagna visioner

I bidragen finns storslagna visioner för bostäder, idrott och kultur. Men också lite mer oväntade inslag i form av upplevelseturism.

Eftersom området saknar en färdig detaljplan var det precis den effekt som önskades, menar Thomas Ardenfors.

ANNONS

– Vi gick ut med en inbjudan till marknaden och har ni fått tillbaka massor av idéer, tankar och innehåll, säger han.

Prövade ovanlig metod

Ett vanligt förfarande är annars att kommunen tar fram en detaljplan – och därmed sätter ramarna för vad området ska innehålla – innan marknaden kommer in i bilden.

– I det här fallet är det viktigt att hitta funktioner som har en långsiktig bärkraft, och det kan vara svårt för oss att göra den analysen utan att ta in marknaden, säger Lars Keski-Seppälä, chef på stadsbyggnadsavdelningens strategiska enhet.

Finns det inte en risk att man missar viktig kommunal service, som förskolor?

– Nej, det kommer finnas möjlighet att kvalitetssäkra innehållet på andra sätt under processen, säger Lars Keski-Seppälä.

Titta på bidragen i kommunhuset

De åtta bidragen finns nu att beskåda på Turebergshuset, och under våren ska en jury med tjänstemän på Sollentuna kommun välja ut två eller tre bidrag att gå vidare med.

Bidragen utvärderas efter en rad kriterier, bland annat hur väl de är anpassade till platsens speciella förutsättningar. Ett annat är kapaciteten att omsätta visioner i verklighet.

– Vi vill ha en partner som har förmåga att genomföra ett sådant projekt, säger Lars Keski-Seppälä.

Alla ska kunna påverka tidigt

De två-tre förslag som kommunen går vidare med ska i sin tur presenteras i en mer omfattande utställning senare i år.

– Anledningen till att vi går ut med det här i ett väldigt tidigt skede är att vi vill att Sollentunaborna ska vara en del i den här processen, och inte bara ta ställning till ett färdigt förslag, säger Thomas Ardenfors (M).

Fakta

Tvillingtornen

Det mest i ögonfallande med visionen från SSM, NCC och Nyréns med flera är kanske de två kilformade skyskraporna, en i södra och en i den norra delen av området.
Både höghusen och den lägre bebyggelsen mellan dem har tak med grönskande terrasser, och med hjälp av en väl tilltagen bro i den södra delen binds Kilen ihop med områdena bortom järnvägen respektive E4.
Förslaget innehåller även en saluhall, en friluftsteater, ett underjordiskt parkeringsgarage och ett torg med vatten.

Källa: SSM, NCC och Nyréns med flera
Fakta

Centrum för idrott

Skanska och CF Möllers vision har en tydlig sportprofil.
Förslaget innehåller bland annat en multihall med läktare för inomhussporter, en rink för hockey och konståkning samt löpbanor.
Dessutom finns det en gymnasieskola med idrottsinriktning, studentbostäder och takytor som utnyttjas till fotboll, basket och parkour.

Källa: Skanska och CF Möller
Fakta

Helenelunds nya centrum

Pioneer Capital har tillsammans med Berg & Gren Arkitektkontor tagit fram en vision med ett 40 våningar högt landmärke precis vid torget där tvärbanan ska passera. Höghuset står ovanpå en sockel som innehåller butiker, lokaler och samhällsservice. Bland annat föreslår de att Eriksbergsskolan rivs och flyttar in i den södra änden av sockelbyggnaden. Sammantaget blir området som utgår från tvärbanetorget ”Helenelunds nya centrum”.

Källa: Pioneer Capital har tillsammans med Berg & Gren Arkitektkontor
Fakta

Sollentunas nya vardagsrum

I direkt anslutning till tvärbanans torg finns ett kulturhus i markplanet med scen för konserter och uppträdanden. Ovanpå, och längre söderut, planeras det för bostäder med slutna gårdar och längst i söder, där bullret är som värst finns ett landmärke som inte utmärker sig genom att vara högst, utan genom att vara unikt.
Den torn-lika byggnaden innehåller lokaler för sport och träning, och högst upp ett badhus med utsikt från 17 våningen.

Källa: NFF Nordic, Olov Lundgren och White Arkitekter
Fakta

Sockelbyggnad

Klövern och Dreem Arkitekter har tillsammans tagit fram en vision med en sockelbyggnad som täcker en stor del av området. Sockeln innehåller olika verksamheter som biograf, restauranger och en ishockeyrink. Ovanpå sockeln ligger bostadshus med stegrande höjder fram till tvärbanans torg. Husen binds samman med genomskinliga bullerskärmar i liv med de yttre fasaderna, och mellan husen löper ett parkstråk med lekytor, en boulebana och en plan för street basket. Förslaget innehåller också en gång- och cykelbro över järnvägen och E4.

Källa: Klövern och Dreem Arkitekter
Fakta

Turistmålet

I visionen från Serneke/ÅWL/Kindblom/Lydmar/Urban Responsibility blir Kilen ett besöksmål som lockar folk både från Stockholm och från andra delar av landet.
Sollentuna Sport Tower och Indoor Beach beskrivs som en badort under tak, Nordens modernaste konferensanläggning – eller varför inte ett Las Vegas utan gambling.
Konceptet liknas även vid Finlandsbåtarna i den bemärkelsen att de har ett brett utbud av nöjen och aktiviteter under samma tak.

Källa: Mostphotos
ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.