ANNONS

Killarna från Hersby till SM i företagsamhet

UF-företaget överräcker sin check till Fredagsfemman, som sysslar med välgörenhetsprojekt.
UF-företaget överräcker sin check till Fredagsfemman, som sysslar med välgörenhetsprojekt.
På en sportlovsresa såg Theodor Joruis Hersby-tröjor på var och varannan på Arlanda.
– Det kändes jätteroligt att se något man själv varit delaktig i så, säger UF-företagaren.
Nu tävlar han och kollegorna i företaget Skolkläder UF i SM i Ung företagsamhet.
ANNONS

Säkert har du sett dem på någon, på Lidingö eller någon annanstans, collegetröjorna och munkjackorna med texten Hersby eller Torsvik.

På kort tid har tröjorna blivit populära bland Lidingös skolelever. Det är UF-företaget Skolklädet UF som drivs av fem elever på Hersby gymnasium som ligger bakom succén.

Skolkläder trendigt

– I ettan såldes det skolkläder här med sedan dess har det inte varit någon här. Vi såg att det fanns marknadsandelar att ta, säger Edward Cornell, vd för Skolkläder UF.

Varför tror ni att skoltröjor är så populära just nu?

– Det är trendigt med hoodies, men det är också så att tröjorna skapar gemensamhetskänsla. Det är bara skolans namn som får stå på tröjan, dels för att gemenskapen inte ska handla om individer. Om jag till exempel har småsyskon som kommer att gå på Hersby efter mig ska de kunna ha min gamla tröja, säger Edward Cornell.

Ska tävla i SM

Företaget drivs av honom och skolkamraterna David Gunolf, David Rosengren, William Florin och Theodor Jorius som ett skolprojekt. Att starta, driva och till slut avveckla företaget är en del av deras utbildning inom konceptet UF, Ung företagsamhet.

Företaget har gått bra, så bra att de nu är utvalda som ett av några få UF företag att tävla i SM i Ung företagsamhet senare i maj.

– Vi tänker på ett annat sätt och har en en annan approach till våra kunder.  Vi har till exempel tagit kontakt med rektorn på en skola och förklarar vad vi gjort. Vi vill sälja men också ge något tillbaka till kunden, säger William Florin.

ANNONS

Paybackcheck blir volleybollnät

För varje tröja de säljer återinvesterar de nämligen i skolan. En del av försäljningspriset går tillbaka till någon verksamhet på skolorna.

I förra veckan kunde de överlämna en check på 5300 kronor till välgörenhetsprojektet fredagsfemman på Hersby gymnasium. Till en annan stor kund, Torsviksskolan, kunde de lämna över en check på 3300 kronor till skolans föräldraförening. Pengarna ska användas till ett nytt volleybollnät på skolan.

Hela Arlanda fullt med Hersbytröjor

Ett kvitto på att tröjorna verkligen används fick Theodor Joruis när han var på väg på sportlov.

– Jag såg säker 25 personer på Arlanda som hade Hersbytröja på sig. Det kändes jätteroligt att se något man själv varit delaktig i så, säger han.

Efter SM återstår för killarna att avveckla sitt företag. Planen är dock att starta företaget igen när studenten är avklarad.

– Det finns en marknad, säger Edward Cornell.

 

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Lidingö direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.