ANNONS

Jämlik killmiddag på kvinnodagen

Thomas Sundblad (L) och Christoffer Holmström (S) arrangerar killmiddag.
Thomas Sundblad (L) och Christoffer Holmström (S) arrangerar killmiddag.
På internationella kvinnodagen 8 mars har de en killmiddag för män som vill diskutera manlighet för att uppnå jämlikhet.
Mitt i ringde upp Thomas Sundblad (L), som tillsammans med Christoffer Holmström (S) arrangerar middagen.
ANNONS

Hur fick ni idén?

– Konceptet killmiddag är skapat av jämlikhetsstiftelsen Make Equal och startades sommaren 2016 när det var mycket våldtäkter och övergrepp på musikfestivaler. Nu efter metoo har det aktualiserats igen. Jag var med på en killmiddag som riksdagsledamoten Robert Hannah (L) hade och tänkte att det här borde vi kunna göra även i Tyresö. Christoffer hade liknande tankar men inte hittat rätt format för det. När vi började prata tyckte vi att en killmiddag var perfekt att köra i Tyresö.

Vad ska ni prata om på middagen?

– Utifrån diskussionsmallar, som Make Equal har gjort, ska vi prata i mindre grupper, diskutera och komma fram till saker. En av de lätta uppvärmningsfrågorna är: Om man ska krama en tjej så kramar man på ett sätt, men kramar man en kille så kanske man dunkar i ryggen, varför har vi ett sådant beteende? Frågorna kan handla om väldigt vardagliga saker.

Vad vill ni uppnå med att arrangera killmiddag i Tyresö?

– Att fortsätta debatten efter metoo. Utgångspunkten med middagen är att vi frågar oss: Hur kan vi bli bättre? Har vi något beteende som är felaktigt som vi kan förändra?

 

I slutändan vill vi göra politik och inte partipolitik av det.

Thomas Sundblad

ANNONS

 

Du tillhör Liberalerna och Christoffer tillhör Socialdemokraterna. Finns det någon tanke med att arrangera det här över partigränserna?

– Det här är en fråga som bör engagera alla politiker. Därför tänkte vi att det är perfekt att vi tillhör båda sidor, så att säga. Man ska inte kunna säga att det är en röd eller blå fråga. I slutändan vill vi göra politik och inte partipolitik av det.

Vilka kan anmäla sig?

– Vi har gått ut med en inbjudan till alla politiker som har uppdrag i Tyresö. Jag och Christoffer sitter i kultur- och fritidsnämnden så vi har också välkomnat föreningar. Men vi kommer inte att säga nej till folk som inte är politiker eller är med i någon förening som vill diskutera och tycker de här frågorna är viktiga. Så det är en öppen inbjudan till de som vill komma. Och det har varit bra respons hittills, vi fick direkt svar från några politiker som vill komma.

Anmälan till killmiddagen skickas till: tyreso.killmiddag@gmail.com

Fakta

#killmiddag

Initiativet startades av jämlikhetsstiftelsen Make Equal sommaren 2016 som svar på debatten om festivalövergreppen.

Ambitionen med #killmiddag är att ge killar och män chansen att börja med sig själva i kampen för ett jämställt och jämlikt samhälle. #Killmiddag är ett sätt för män att i en trygg miljö prata om hur det är att vara kille eller man utifrån olika teman.

De som deltar under en #killmiddag får tydliga instruktioner samt frågor att svara på. Du behöver inte vara påläst om ämnet innan du går på eller arrangerar en #killmiddag.

Källa: Make Equal: http://killmiddag.se/
ANNONS