200 kilo fisk sätts ut i Lillsjön

Morgan Öberg tömmer ut fisken i sjön och puttar sedan på dem för att de ska simma iväg.
Morgan Öberg tömmer ut fisken i sjön och puttar sedan på dem för att de ska simma iväg.
Peter Olsson på Bröderna Olssons fiskodling och Åke Holm, Kungsängens sportfiskeklubb.
Peter Olsson på Bröderna Olssons fiskodling och Åke Holm, Kungsängens sportfiskeklubb.
Man har valt en avskild brygga i Sylta för att sätta i fisken i Lillsjön.
Man har valt en avskild brygga i Sylta för att sätta i fisken i Lillsjön.
Peter Olsson odlar och levererar fisk till fiskeklubbar i hela mellansverige.
Peter Olsson odlar och levererar fisk till fiskeklubbar i hela mellansverige.
Sedan Kungsängens sportfiskeklubb började sätta i regnbågsforell i Lillsjön för sju år sedan har föreningen växt med flera hundra medlemmar. Nu hoppas man på att kunna utveckla fisket ytterligare med röding och nya bryggor.

Det är soligt men kallt vid bryggan i Sylta när Åke Holm och Morgan Öberg från Kungsängens sportfiskeklubb väntar på att fiskbilen ska anlända från Borlänge. Den kommer med årets sista lass regnbågsforell som ska planteras ut i Lillsjön.

Det gäller att jobba snabbt när fisken ska ut i sjön. Åke Holm tar emot med tunnan.

Varje år sätter man i mellan 1 och 1,2 ton regnbåge i fyra omgångar. Under de sju år som man har gjort detta har medlemsantalet ökat från omkring hundra till 600 medlemmar.

Nödvändigt för verksamheten

Fisken finns inte naturligt i sjön och kan inte föröka sig i insjöar varför en regelbunden isättning är nödvändig för fiskeklubbens verksamhet.

– Vi gör det här för att vi är en sportfiskeklubb och regnbåge är en riktig sportfiskefisk. Den är rolig att tampas med och ta upp. Och för de som gillar att ta upp fisken är den väldigt god att äta, säger Åke Holm som är ordförande i klubben.

Fiskarna groggy efter flytten

Vid 13-tiden rullar lastbilen in på den lilla grusvägen – men kan inte ta sig ända ner till sjön. Peter Olsson, som levererar fisken, får stå på flaket och håva ned fisken i en grön tunna. Den rullas sedan ner till sjön där fisken släpps ut i omgångar. Totalt sätts 200 kilo fisk i.

Några fiskar simmar vilse i vassen – Morgan Öberg ser till att de kommer rätt.

Morgan Öberg får uppgiften att putta på de fiskar som inte simmar iväg.

– Det innebär en stress för fisken att först flyttas från odlingen, sedan till lastbilen och nu ut i sjön. De kan vara lite förvirrade i början, förklarar Åke Holm.

Hoppas på bryggor och röding

För att utöka Lillsjöns fiskebestånd har fiskeföreningen ÖLFVO, som arrenderar fiskerätten i Lillsjön, och Kungsängens sportfiskeförening under hösten ansökt om tillstånd från länsstyrelsen och ekonomiskt bidrag från kommunen för att få sätta ut också röding i sjön.

– Vi hoppas att det går vägen med rödingen, många i föreningen är positiva. Det handlar dels om att pröva något nytt och spännande och att erbjuda bra vinterfiske, säger Åke Holm.

Regnbågsforellen transporteras ner till sjön i en grön tunna.

En annan viktig fråga är bryggor. På grund av fiskeförbud vid stranden har föreningen blivit lovad två fiskebryggor av kommunen. Utan dem kan inte större arrangemang hållas och föreningens verksamhet integrationsfiske har fått ligga på is sedan man beviljades ekonomiska medel förra året.

– Vi fortsätter att trycka på om det och hoppas att de ska vara på plats nästa år, säger Åke Holm.