ANNONS

Kilopris införs på hushållssoporna

Villaägaren Björn Rosén kommer inte att börja slänga matavfall separat. Däremot tänker han köra papper och tidningar till återvinningscentralen för att få en lättare tunna och ett lägre sophämtningspris.
Villaägaren Björn Rosén kommer inte att börja slänga matavfall separat. Däremot tänker han köra papper och tidningar till återvinningscentralen för att få en lättare tunna och ett lägre sophämtningspris.
I sommar blir det dyrare för villaägare att strunta i sopsorteringen. Björn Rosén i Äppelviken förbereder sig redan nu.

– Jag tror att många blir överraskade när räkningen kommer i juli, säger han.
ANNONS

Från och med den 1 juli ska hushållssopornas vikt bestämma summan på villaägarnas sophämtningsräkning.

Förutom en grundavgift för hämtningen, som varierar beroende på hur ofta tunnan töms, ska varje kilo hushålls- och matavfall kosta en krona.

Den som slänger matrester separat och som lämnar förpackningar och tidningar vid återvinningsstationer får en lägre avgift. Detta eftersom färre kilon kastas i tunnan med hushållssopor som då inte behöver tömmas lika ofta. Dessutom ges en rabatt på hämtavgiften för den som slänger matavfallet för sig.

– Vi vill att de som bryr sig om miljön och tar ansvar också tjänar på det ekonomiskt. Väljer man att inte bry sig då får man helt enkelt betala mer, säger Per Ankersjö (C), miljöborgarråd.

Redan i dag väger sopbilarna hushållens tunnor och Björn Rosén och Jacqueline Gröngården som bor i en villa i Äppelviken har kontaktat sopentreprenören för att få veta hur mycket de kastar varje vecka. Allt för att i god tid hinna ändra sina vanor.

– Det är tidningar och papper som väger mest. Det kommer jag alltid att lämna till återvinningscentralen från och med nu. Jag vill inte betala några onödiga kronor, säger Björn Rosén.

Bland grannarna i Äppelviken är det inte många som noterat förändringen av soptaxan. De riskerar att mötas av en tråkig överraskning i sommar, tror Björn Rosén, som ändå är positiv till de nya avgifterna.

– Jag tror att det kommer att göra stor skillnad. Avgiften kommer nog att göra folk mer medvetna och det kan påverka vad de slänger i soporna, säger han.

På sikt vill miljöborgarrådet Per Ankersjö att den viktbaserade taxan även ska gälla för fler­familjshus för att få så många Stockholmare som möjligt att bli mer klimatvänliga.

ANNONS

Men att fler sorterar sina sopor betyder också att trycket på återvinningsstationerna ökar. Återvinningsstationer som redan i dag är smutsiga och överfulla, säger Jacqueline Grön­gården, som är kritisk till hur en del stationerna sköts.

Hon får medhåll av Helen Törnqvist (C), ledamot i stadsdelsnämnden, som vill få med sig Brommabor ut på en vandring i februari för att höra vad de tycker om områdets återvinning. Synpunkter hon sedan tar med till trafikkontoret, Förpacknings- och tidningsinsamlingen och stadsdelsnämnden.

– Jag vill lyssna på människors idéer och behov. Det är viktigt att det är enkelt att sortera i vardagen, säger Helen Törnqvist.

Fakta

Skulle du sopsortera mer om det höll taxan nere?

Lisa Karlsson, 19 år, Brommaplan:

”Jag skulle sortera mer. Jag kommer från Västervik och där är det dyrare att inte sortera. Där är alla väldigt noga.”
Ulla Ekemar, 84 år, Nockeby:

”Jag skulle sortera ändå. Där jag bor på ett äldreboende är det lätt, där finns alla contrainrar och matavfallet tas tillvara till biogas.”
Emma Axelsson, 29 år, Riksby:

”Jag skulle sortera mer om det var enklare. Vi bor så litet så vi har inte plats att ha flera olika kärl så just nu funkar det inte.”
Kalle Bergkvist, 70 år, Nockeby:

”Ja, familjen skulle nog kunna sortera mer. I dag kör vi bara iväg burkar och grovsopor men vi blandar mat med det vanliga avfallet.”