Kim bakar semlor utan vetemjöl

Fem solar av fem möjliga ger skådespelerskan Kim Anderzon sina egna semlor som är bakade på mandelmjöl.
Fem solar av fem möjliga ger skådespelerskan Kim Anderzon sina egna semlor som är bakade på mandelmjöl.
”Jag blir nedstämd om jag äter fel”, säger Kim Anderzon.
”Jag blir nedstämd om jag äter fel”, säger Kim Anderzon.
Efter 15 minuter i ugnen är de små semmelbullarna äntligen klara.
Efter 15 minuter i ugnen är de små semmelbullarna äntligen klara.
En semla som inte gör någon trött eller framkallar dåligt beroende.
En semla som inte gör någon trött eller framkallar dåligt beroende.
Kim Anderzon har sagt adjö till det vita pulvret. Men det betyder inte att skådespelerskan i Lindholmen kommer att vara utan fastlagsbulle en dag som denna.

Ugnen står på 175 grader, testet är igång – hur ska den vetemjölsfria semlan smaka?

Om Kim Anderzon ska äta semlor, ska de vara utan vetemjöl.

Och visst kan även den kolhydrat- och glutenskygge mumsa fastlagsbullar semmeldagen till ära. Men frågan är hur smarriga de egentligen blir.

I stället för vetemjöl plockas mandelmjöl upp på skänken i köket hemma hos Kim.

Skådespelerskan har alltid varit noga med sin hälsa.

– Mitt yrke kräver att jag tar hand om mig. Jag blir nedstämd om jag äter fel. Och visst, jag kan fortfarande gå ner i spagat, men jag känner att jag börjar bli äldre.

När Kim berättar att hon fyller 70 år i slutet av mars är det svårt att inte sätta mandelmassan vi nallat av i halsen. På spänstiga ben skuttar hon mellan sina köksskåp och lådor för att plocka fram vad som behövs för att röra ihop semlorna. Samtidigt som en tesked agawesirap åker i bunken i stället för socker, berättar hon att hon just nu repeterar inför en föreställning om politikern och författaren Alva Myrdal, med premiär 19 mars.

– Kvinnors gärningar är ofta bortglömda. Alva gjorde massor, bland annat är hon en stor anledning till att kvinnor började förvärvsarbeta. Hon är en viktig förebild för mig, säger Kim.

Efter 15 minuter i ugnen plockar Kim ut plåten. En skiva mandelmassa, grädde och ett florsockerregn senare är det dags att äta.

– Mmm… otroligt goda! De känns både lättare i magen och smakar mycket mer än tråkiga vetebullar. Fem solar av fem möjliga, säger Kim.

Vetemjöl innehåller gluten, vilket påverkar kroppen negativt på en mängd olika sätt, enligt kostexperten Anna Hallén. Humörsvängningar, trött– och håglöshet är symptom på glutenin- tolerans. Men även den som inte är intolerant kan må mycket bättre genom att skippa vetemjölet i kosten, menar hon.

– Redan efter tre veckor upp­lever många att de mår bättre utan gluten. Det känns som att ”hjärnhjälmen” släppt, den som många trodde var normal och därför varit konstant trötta.

1990 åt vi 50 kilo vetemjöl per person och år. 20 år senare var samma siffra 80. För hundra år sedan åt vi knappt något vetemjöl. I kroppen omvandlas gluten till ämnen som påminner om morfin.

– Det är därför folk blir arga när man säger att det inte är bra att äta mackor. Mjölet är beroendeframkallande, säger Anna Hallén.

Fakta

Kims semlor på mandelmjöl

6dl mandelmjöl

0,5 tsk salt

0,5 tsk bakpulver

0,5 dl kokosolja

2 ägg

1 tsk raw agave sirap

1 tsk kardemumma

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 175 grader.

2. Blanda ingredienserna.

3. Rulla till 11 st bollar och sätt i fina kakformar.

Grädda mitt i ugnen ca 15 minuter.

4. Fyll med mandelmassa och grädde.