ANNONS

Kirurgen stoppas på Nacka sjukhus

Kirurgverksamheten upphör på Nacka sjukhus 1 december
Kirurgverksamheten upphör på Nacka sjukhus 1 december
Allmänkirurgin på Nacka sjukhus upphör 1 december. Enligt landstinget har Aleris inte antagit sin del av uppdraget. Enligt Aleris har ett nytt avtal inte skrivits under eftersom landstinget inte har återkommit med ett nytt avtal i tid.
Övrig kirurgi, som ortopedi, berörs inte.
ANNONS

Aleris vann 2017 en del av upphandlingen av allmänkirurgi på Nacka sjukhus. Upphandlingen överklagades. I väntan på att upphandlingen skulle avslutas fick Alerias uppdraget att utöka verksamheten. Avtalet löper ut 30 november. Aleris hade hoppats att få börja jobba enligt det nya anbudet men landstinget har enligt Aleris inte återkommit med ett nytt avtal.

”Bollen ligger hos landstinget”

– Nu ligger bollen hos landstinget. Vi kan kan inte underteckna ett ogiltigt avtal, därför måste vi avsluta 1 december, säger Henrik Kennedy, kommunikationschef på Aleris.

– Det är ungefär 850 patienter som berörs liksom ett 20-tal medarbetare. För medarbetarna hoppas vi kunna lösa det med interna omplaceringar.

Landstinget hävdar att Aleris har valt att inte anta sin del av uppdragen. I ett mejl till Mitt i skriver Kitty Kook Wennberg, avdelningschef på Somatisk specialistvård på landstingets hälso- och sjukvårdsförvaltning, att bakgrunden är att landstinget genomförde en upphandling av specialiserad kirurg under 2017:

– Aleris har dock valt att inte anta sin del av uppdragen. Det viktigaste för oss nu är att säkerställa att alla patienter som behöver den här sortens icke livshotande kirurgi för det och att patienterna ska påverkas i så liten utsträckning som möjligt.

Skickas tillbaka till primärvården

Patienter som är inplanerade på nybesök kommer att återremitteras till primärvården. Patienter som har planerade operationer kommer att tas över av GHP Kirurgkliniken på Sophiahemmet.

Det är endast sjukhusets allmänkirurgi som berörs av nedläggningen. Övrig kirurgi som bedrivs på sjukhuset, bland annat ortopedi, knä, rygg och hand, berörs inte.