ANNONS

Kista bibliotek är bäst i världen

Efter utmärkelsen Public Library of the Year ska biblioteket fira med en endagsfestival för prispengarna på 5 000 dollar.
ANNONS

– Den blir av längre fram i höst, säger Elisabeth Aquilonius, enhetschef för Kista bibliotek om den kommande festivalen.

Det var den 16 augusti som Kista bibliotek korades som vinnare av det internationella priset Public library of the year. Priset delades ut i Kapstaden i Sydafrika och på biblioteket i Kista galleria följde man prisceremonin via livesändning.

– Det var jättespännande, vi visste inte att vi skulle vinna. När beskedet kom blev det många glädjerop, berättar Elisabeth Aquilonius.

Under förra veckan fick biblioteket många gratulationer via mejl och blomsterbuketter.

– En av våra stammisar kom in redan på måndagen med en blombukett och grattade oss, det var roligt, säger hon.

Förutom äran får biblioteket en prissumma på 5 000 dollar. Under hösten vill Elisabeth Aguilonius bjuda in alla samarbetspartners till en festival för prispengarna.

– Men den kommer att vara öppen, så alla är välkomna, säger hon.

Sedan det nya biblioteket öppnade inne i Kista Galleria den 23 augusti 2014 har besöken ökat med 300 procent och utlåningen har dubblerats. Varje månad kommer 56 000 besökare till biblioteket i gallerian.

– Vi har satsat mycket på att ha aktuella böcker som folk är intresserade av. Vi har också satsat mycket på barnlitteratur, säger Elisabeth Aquilonius.

ANNONS

Kista bibliotek är dessutom nominerade till den svenska tävlingen Årets bibliotek som utses på Bok- och biblioteksmässan i Göteborg den 24 september.

Fakta

En lekfull arkitektur

Det internationella priset Public Library of the Year är instiftat av den danska kulturstyrelsen och delas ut av Biblioteksföreningarnas världsfederation IFLA.

Ur prismotivationen: ”Det är en plats där det analoga möter det digitala och där rum skapats i rummet. Arkitekturen är lekfull utan att rikta sig till en bestämd åldersgrupp, och de arkitektoniska lösningarna gör biblioteket extremt flexibelt.”

ANNONS
Mitt i:s nyhetsbrev

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Få de bästa lokala nyheterna från Mitt i Stockholm direkt i din inkorg.

Här kan du anmäla dig till fler nyhetsbrev.

Något gick fel. Vänligen prova igen!

Tack! Vi har skickat en bekräftelse till din inkorg.